Setari Cookie-uri

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT, lansează „Anatomia traumei” la editura Bookzone

Într-o țară în care 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie, iar, conform celui mai recent studiu demarat în vara anului 2022, 1 din 2 români declară că se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională, Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, la editura Bookzone.

Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea Dianei Vasile educă și informează societatea românească cu privire la înțelegerea traumelor psihice și a modului în care acestea modelează comunități și indivizi.

O carte-reper pentru o psihoeducație corectă, de la pionierul psihoterapiei traumei în România

Înglobând peste 25 de ani de eforturi pentru cercetarea și înțelegerea traumelor, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile celor care le-au trăit, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică, explicând noțiuni importante despre sănătatea mintală, traumă și tipurile sale, precum și despre experiențele cu care se confruntă persoanele care au trecut prin traume, factori de reziliență și de risc, respectiv detalii despre procesul de recuperare.

Citește și:

Multe persoane care au trecut printr-o traumă resimt o stare de stres continuu, o luptă permanentă pentru supraviețuire care persistă chiar dacă nu mai există factorii situaționali care au generat-o. Aceasta este o consecință frecventă a traumei, care însă nu trebuie normalizată. Este important de știut că există căi de ieșire din această stare și, mai departe, de recuperare, care să le permită oamenilor să se dezvolte și să își aleagă conștient propriul drum.

Prin întreaga sa activitate, Diana Vasile își propune să normalizeze discuțiile despre traumă și suferință psihică. Alături de ISTT, aceasta educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică. Ea pune în lumină scenariile prin care emoțiile negative pot fi procesate, astfel încât oamenii să poată avea o viață interioară și exterioară mai bună și care aduce împlinire.

Citește și:

De-a lungul timpului, evenimentele organizate de Diana Vasile în cadrul ISTT au avut ca scop popularizarea și înțelegerea corectă a traumei și au adus în România vorbitori și specialiști de talie internațională, cum ar fi: Gabor Maté, Șerban Ionescu, Babette Rothschild, Ad de Jongh sau Michael Ungar.

„Mi-aş dori ca această carte să îi ajute pe oameni să își înțeleagă capacitățile de recuperare, pentru că există și vindecare. Vindecarea este o călătorie și o ameliorare permanentă, până când, într-un moment, poți să spui: „Da, mă simt vindecat.” Dar nu e ceva ce va spune specialistul. Niciodată tratamentul nostru nu este ceva separat de capacitățile omului, dimpotrivă. Nu este vorba despre părerea fiecărui psiholog, nu este în funcție de ce artă are în sine psihologul respectiv. Sigur, ca în orice altă profesie, există oameni mai capabili, mai talentați și mai abilitați, dar procedurile sunt destul de clare și, dacă ar fi bine urmate, ameliorarea (și poate chiar vindecarea) se întâmplă”, spune Diana Vasile.

Citește și:

România devine o societate preocupată de sănătatea psihică

Dacă după Revoluție, mersul la psiholog era un subiect tabu în societatea românească, în ultimii ani, în România, sănătatea psihică a început să câștige din ce în ce mai mult teren în spațiul public. Oamenii sunt mai deschiși la ideea de a discuta cu un specialist care să îi ajute în abordarea rănilor emoționale.

În acest context, volumul Dianei Vasile devine un aliat puternic în combaterea teoriilor pseudoștiințifice, care deformează înțelegerea corectă a traumei și a tulburărilor asociate, oferind explicații, studii și teorii validate științific, alături de exemple și studii de caz care aduc claritate în ceea ce privește funcționarea psihică sănătoasă și modalitățile de creștere a calității vieții.

Citește și:

„Eu fac parte din a treia generație de psihologi de după Revoluție. Psihologia a fost interzisă în România şi a revenit ca domeniu de studiu în facultate în anul 1990. De aceea, evident că zona psihologiei în România are o coloratură foarte diferită față de alte state și mai ales faţă de statele cu vechime în zona psihologiei, psihiatriei, sănătății mintale. În primul rând, pentru că, nemaiexistând atâția ani, nu s-a mai studiat, nu s-a mai vorbit despre ea, practica a lipsit. În 1990, după Revoluție, practic s-au pus din nou bazele acestui domeniu, ceea ce a însemnat că oamenii nu știau nimic despre psihologie, ca să nu mai vorbim de sănătate mintală sau de somatizare. Nu înțelegeau de ce ar fi nevoie de un tratament psihologic și în ce ar consta el sau de ce ar putea ajuta vorbitul cu un specialist. Multă vreme, a existat şi această confuzie între psiholog și psihiatru. Nici psihiatrul nu era un medic prea luat în seamă”, declară Diana Vasile.

Citește și:

Cartea se adresează tuturor celor care vor să afle mai multe despre trauma psihologică, diferențele dintre stres și traumă și felul în care funcționarea psihică se schimbă ca urmare a acestor experiențe. Cu ajutorul acestor informații, cititorii vor putea să identifice cu mai multă ușurință lucrurile care sunt nepotrivite în viața lor și care sunt resursele pe care le au la dispoziție pentru a face primii pași spre schimbare și recuperarea sănătății psihice.

Cartea este disponibilă pe site-ul Bookzone.ro și poate fi comandată online, iar în curând va putea fi achiziționată și în librăriile fizice.

Despre Diana Vasile

Diana Vasile este psihoterapeut, lector universitar și fondatoarea Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT). După formarea sa în cadrul Institutului Cairnmillar din Australia, Diana Vasile și-a continuat pregătirea și practica terapeutică în România, unde a făcut pionierat în domeniul psihotraumatologiei, cu credința că înțelegerea în profunzime a traumatizării contribuie la înțelegerea funcționării umane. Diana Vasile a lucrat cu sute de clienți în practica psihoterapeutică privată și în clinica ISTT.

Citește și:

Diana Vasile este și lector universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea București), dar și formator și supervizor în cadrul Școlii de Formare a ISTT, unde a ghidat până în prezent 5 generații de specialiști în psihoterapia traumei. De asemenea, este membră a mai multor asociații și organizații de specialitate, printre care și Asociația Internațională pentru Promovarea Cercetării asupra Rezilienței (Resilio) și Asociația EMDR.

Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare este cea de-a patra carte de specialitate semnată de Diana Vasile și primul volum dedicat publicului larg.

Sper ca informațiile pe care le expun în carte să îi ajute pe viitorii cititori să înțeleagă rolul pozitiv al stresului acut în dezvoltare, dar să nu îl confunde cu cel cronic. Îmi doresc să nu se mai normalizeze stresul cronic, care generează comportamente nocive pentru ei înșiși și cei din jur, și, drept consecință, să își pună în valoare abilitățile de relaționare sănătoasă. Un bun punct de pornire în acest sens este înțelegerea traumei și a mecanismelor sale, care influențează într-un mod subtil, de multe ori, funcționarea psihică și starea de sănătate în ansamblu, completează Diana Vasile.

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.