Setari Cookie-uri

Advertorial Care este cel mai eficient tratament prescris pentru SCIATICĂ

Atunci când vorbim despre sciatică, ne referim la totalitatea simptomelor dureroase cauzate de iritația sau compresia nervului sciatic (care duc la deficiențe motorii și senzoriale) și de inflamația spațiului epidural (care determină apariția durerii).


„Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corpul omenesc, cu origine la nivel lombar și traiect până la nivelul degetelor picioarelor. Se manifestă, clinic, prin durere la nivelul spatelui cu iradiere către sold și picior.”, explică explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Sciatica este mai frecvent întâlnită în jurul vârstei de 30-50 de ani. Cu toate că durerea este severă în majoritatea cazurilor, tratamentul conservator duce la o ameliorare semnificativă.

Tablou clinic în cazul apariției durerii în zona SCIATICĂ

1. Durere în partea inferioară a spatelui: Sciatica poate debuta cu o durere subtilă sau ascuțită în zona inferioară a spatelui, în mod obișnuit pe o parte a corpului. Această durere poate varia în intensitate și poate persista în timp.
2. Durere care se extinde în picior: Unul dintre aspectele definitorii ale sciaticii este durerea care se extinde de-a lungul unui picior, adesea pe partea din spate a coapsei și pe partea din spate a gambelor. Această durere poate iradia chiar până la piciorul sau degetele de la picior.
3. Furnicături și amorțeli: Persoanele cu sciatică pot experimenta senzații de furnicături sau amorțeli în piciorul afectat. Aceste simptome pot varia de la ușoare la intense și pot fi însoțite de slăbiciune musculară.
4. Slăbiciune musculară: Din moment ce sciatica afectează nervul sciatic, care controlează musculatura coapsei și a gambelor, este posibil să apară slăbiciune musculară în piciorul afectat. Acest nerv sciatic poate suferi compresiuni sau iritații, ceea ce poate duce la o senzație de slăbiciune sau dificultate în a-ți folosi piciorul în mod normal.

Tratamentul în cazul durerii localizate în zona sciatică este compus din mai multe etape determinate, desigur, de gradul de afectare a nervului. După o consultație completă, medicul va elabora un protocol de tratament personalizat care, de cele mai multe ori, implică o serie de ședințe de infiltrații și recuperare prin fizioterapie.

„Infiltrațiile locale sunt indicate în cazul în care apare durerea radiculară asociată cu hernierea discului, în cazul stenozei spinale, a frecturii vertebrale cu compresie sau a chisturilor platourilor vertebrale.”, explică, în continuare, dr. Tarek Nazer.

„În unele cazuri, sunt necesare 3 - 4 infiltrații. Acestea sunt foarte eficiente, durerea scade treptat în câteva zile, maxim săptămâni. Infiltrațiile se fac sub anestezie locală și control radiolog. După această intervenție, pacientul va putea părăsi spitalul imediat și se poate mobiliza independent fără restricții.”, conchide medicul ortoped.

De asemenea, kinetoterapia, completată cu fizioterapia, joacă un rol semnificativ în deblocarea nervului sciatic și în gestionarea simptomelor asociate sciaticii. Fiziokinetoterapeuții pot utiliza o gamă variată de tehnici și exerciții, pentru a ajuta la reducerea inflamației, îmbunătățirea flexibilității și forței musculare, precum și pentru a elibera presiunea asupra nervului sciatic.

„Protocolul de kinetoterapie indicat în cazul durerii determinată de nervul sciatic conține o varietate de exerciții de întindere, concepute pentru a viza musculatura din zona lombară și pelvină, și pot include și recomandări pentru activități cu impact redus, precum mersul pe jos sau înotul. Toate acestea sunt modalități eficiente de a reduce presiunea exercitată asupra nervului sciatic și de a vă ajuta să vă recăpătați starea de bine.”, explică Dr. Tarek Nazer, Clinica Masaya.


Kudika
13 Iunie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.