Specialiștii recomandă la unison ca pentru o piele tânără și articulații sănătoase să consumăm alimente care stimulează producția de colagen.
Colagenul este o proteină dură, insolubilă și este compusă din fibre. Acest nutrient face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând o treime din totalul proteinelor prezente în corpul uman. Împreună cu elastina (proteină elastică ce ajută țesuturile să revină la forma inițială după o contracție), colagenul asigură sănătatea și buna funcționare a întregului organism, în special a pielii, a oaselor și a articulațiilor, dar și a unor țesuturi protectoare, așa cum sunt cele care protejează rinichii.
Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare, îndeosebi a celor cauzate de înaintarea în vârstă, și are un rol esențial în prevenirea unor unor afecțiuni precum artrită reumatoidă, artroză, osteoporoză, gută sau osteoartrită. Așadar, este o proteină importantă pentru sănătatea și bună funcționare a sistemului osteoarticular.
Suplimentele ce conțin colagen pot reduce cantitatea de analgezice, necesare pentru reducerea durerii, deoarece colagenul are rol în diminuarea durerilor și în ameliorarea simptomelor de rigiditate articulară. De asemenea, acesta ameliorează și durerile lombare, dar are un rol important și în îmbunătățirea motricității, în special a celei a membrelor superioare și inferioare.
Colagenul, pe de altă parte, face casă bună și cu aspectul pielii pe care îl menține tânăr, flexibil și hidratat.
Colagenul este proteină care conferă pielii structura, suplețea și elasticitatea să. Există mai multe tipuri de colagen, dar corpul nostru este alcătuit în principal din tipurile 1, 2 și 3. Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțîn colagen în piele în fiecare an. De aici apare tendința spre riduri și subțierea pielii pe care o observăm pe măsură ce îmbătrânim, transmite Healthline.
Specialistul nutriționist, Wasim Nazer, face o listă cu 5 alimente care stimulează producția de colagen pentru o piele tânără și articulații sănătoase, alimente pe care ne recomandă să le adăugăm în alimentația noastră.
Carnea de pui
Există un motiv pentru care multe suplimente de colagen sunt derivate din pui. Studiile în domeniu au demonstrat faptul că un consum regulat de cartilagii de pui sau supă în care, în prealabil, au fost fierte gâturi de pui, vine cu un rezultat pozitiv în tratarea artritei.
Fructele de pădure
„Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, iar aceștia sunt binecunoscuți pentru capacitatea lor de a proteja pielea. În plus, tot în cazul fructelor de pădure vorbim despre un conținut ridicat de Vitamina C și aici amintim căpșunele, zmeura, afinele și murele.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
Usturoiul
Usturoiul, de asemenea, stimulează producția de colagen. Bogat în sulf, un oligoelement esențial pentru buna dezvoltare a organismului, consumul de usturoi ajută la sintetizarea și prevenirea descompunerii colagenului.
Spanacul, varza, varza kale și salatele verzi sunt bogate în clorofilă, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante.
Fasolea
Fasolea este un aliment bogat în proteine, care conține aminoacizii necesari pentru sinteza colagenului. În plus, boabele de fasole sunt bogate în cupru, un alt nutrient necesar pentru producția de colagen.
Somonul
„Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care au un rol important pentru menținerea sănătății pielii, reducerea inflamației și suplețea pielii. Somonul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D, care facilitează absorbția calciului și contribuie la menținerea sănătății oaselor și a pielii.”, continuă nutriționistul.
Top 5 recomandări de la medicul ortoped care te scapă de durerile articulare apărute în sezonul rece
„Deseori, intră la mine în cabinet pacienți care ridică această problemă a durerilor articulare extreme, mai ales în acest sezon. De fiecare dată, discursul meu este același și începe cu propunerea de a face o consultația completă și complexă care să ne arate care este starea de sănătate în momentul T Zero, așa cum îmi place mie să spun. În primă fază, recomand a fi efectuate o serie de analize de laborator, dar și investigații imagistice.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Kinetoterapia este una dintre recomandările pe care specialiștii le prescriu pacienților care se confruntă cu dureri articulare. Aceasta presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil, în funcție de patologii.
Fizioterapia, pe de altă parte, are rezultate bune atunci când vorbim despre durerile articulare. Acesta este un protocol de recuperare medicală care folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici, pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros) care răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului, iar reducerea durerilor fiind principalul efect.
Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ce determină reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.
Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxează și durerea dispare.
Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic.
Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibrații ce realizează un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.