Setari Cookie-uri

Cinci mituri despre vasele sparte: Cum scapi de inestetica problema de pe picioare

Vasele de sange sparte sau stelutele vasculare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme care ne face sa ne ascundem picioarele. Si femeile, si barbatii deopotriva sunt afectati, desi primele cauta mai frecvent ajutor pentru rezolvarea problemei. Vasele sparte sunt, in general, mostenite din familie, dar nu sunt incurabile: noile tehnologii de tratament cu laser transforma problema intr-o amintire.

De ce apar vasele sparte/stelutele vasculare, de ce anumite persoane sunt afectate intr-o masura mai mare decat altele, cum se pot trata, eficace si fara durere, cat dureaza efectul tratamentului, explica medicul dermatolog Florentina Zaharia, Bioderm.

1.Vasele sparte „se trag” din familie

ADEVARAT. Stelutele vasculare si vasele sparte superficiale apar fie din cauza unei fragilitati capilare, fie din cauza unor probleme mai serioase legate de o insuficienta venoasa, care determina si aparitia varicelor. „Vasele sparte se manifesta ca o retea de vase superficiale de culoare rosie sau violacee, iar cel mai mare factor de risc pentru aparitia acestor vase de sange sparte, care determina aceasta fragilitate, este, intr-adevar, mostenirea genetica”, explica medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Citește și:

2. Vasele sparte de pe picioare = varice

FALS. Sunt doua probleme diferite, care pot avea legatura, in sensul in care, vasele pot evolua si in varice. Este cazul vaselor de sange sparte care sunt provocate de o insuficienta venoasa serioasa. Insa nu este o regula ca vasele de sange sparte sa se transforme automat in varice.

3. Vasele sparte sunt pe viata

FALS. Vasele sparte de pe picioare nu au fost nicicand mai usor de tratat. In prezent, cea mai buna metoda de tratament a vaselor sparte si stelutelor de sange este cea cu laserul: laser Nd:Yag si Dioda sunt doar cateva exemple de lasere, disponibile si in clinicile Bioderm.

Cum functioneaza? „Laserul vascular se aplica pe vasul respectiv, absorbind hemoglobin, iar odata absorbita hemoglobina, vasul de sange se resoarbe. Laserele utilizeaza o lungime de unda prestabilita pentru a tinti si distruge capilarele si vasele nedorite, lasand insa intacte tesuturile normale din jur”, explica medicul dermatolog Florentina Zaharia. Pentru vasele sparte de pe fata, recomandarea medicilor este laserul Dioda, care determina coagularea selectiva a vaselor superficiale. In tratamentul vaselor sparte superficiale sunt eficiente si tehnologiile care utilizeaza lumina intens pulsata IPL si UPL. „Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata si alte probleme conexe, precum varice, hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului”, adauga dermatologul.

Citește și:

4. Dupa tratament, raman cicatrici

FALS. Intrucat actioneaza in profunzime, laserele nu lezeaza pielea si nu lasa in urma cicatrici. „Recomandarea este ca pacientii sa evite expunerea la soare in perioada tratamentului, intrucat poate aparea o hiperpigmentare”, precizeaza medicul. O procedura dureaza 20-30 de minute, in functie de cate vase cu probleme sunt. In total, este nevoie de 3-4 sedinte pentru aceeasi zona, cu pauze de o luna intre ele. Costul unei sedinte este cuprins intre 500 si 1.000 de lei, in functie de dimensiunea problemei. Interventia nu necesita perioada de recuperare.

5. Tratamentul nu tine mult, vasele sparte recidiveaza

FALS. Odata tratate cu laserul, vasele sparte nu mai reapar. In schimb, pot sa apara noi vase sparte in alte zone, daca exista predispozitie genetica. Pentru vasele sparte mai mari si mai evidente, medicii recomanda si un tratament medicamentos, alaturi de terapia cu laser. Succesul procedurii este confirmat si de numarul mare de pacienti care solicit procedura: aproape 200 pe an in cadrul clinicii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.