Setari Cookie-uri

Sezonul rece determina o crestere a numarului pacientilor cu 40 %

Sezonul rece este momentul in care ne pregatim pentru venirea sarbatorilor, dar din pacate este si semnalul pentru instalarea unor afectiuni de sanatate.

Comunicat de presa

In ceea ce priveste problemele de sanatate care duc la acest procent alarmant exista diferite situatii. Pe de o parte sunt pacienti care doresc sa rezolve acum anumite probleme pe care le-au amânat in timpul anului, de exemplu kilogramele in plus sau in minus, tulburarile metabolice diverse (un colesterol mai mare, o guta suparatoare, un acid uric mai crescut). Multe persoane isi propun sa inceapa noul an cu un stil de viata mai corect, mai sanatos, de aceea se adreseaza medicului dupa trecerea sarbatorilor, un moment propice pentru bilanturi si proiecte.

“Exista insa si o serie de afectiuni care se agraveaza odata cu instalarea frigului, din cauza incapacitatii organismului de a se adapta la schimbarile acestui sezon. Astfel, cele mai frecvente neplaceri sunt cauzate de o imunitate scazuta pe fondul unei alimentatii incorecte, fara vitamine, minerale, antioxidanti (in special decompensari ale aparatului respirator, alergii) sau acutizari ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare, mai ales de sarbatori (pancreatite, atacuri de guta, decompensari ale diabetului zaharat, episoade de hipertensiune, crize de tip colica biliara sau renala etc.), explica Dr. Luminita Florea – medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul centrului ProVita.

Citește și:

Asa cum era de asteptat, odata cu intrarea in sezonul rece a crescut si numarul pacientilor care se prezinta la medic pentru afectiuni virale ale tractului respirator, iar majoritatea sunt de tip traheobronsita acuta. “Cea mai afectata categorie de vârsta este grupa 2 - 4 ani, respectiv copiii care se afla in primul sau al doilea an de colectivitate si la care sistemul imunitar este inca in formare.” ne explica Dr. Malvina Petrov, Medic specialist pediatru din cadrul centrului ProVita.

Vremea nefavorabila, zapada si poleiul cauzeaza, de asemenea, numeroase entorse si fracturi, mai ales in rândul persoanelor de vârsta a treia. In plus, sarbatorile nu sunt pentru toata lumea un motiv de bucurie, in aceasta perioada se agraveaza si depresiile in rândul pacientilor cu probleme si nu numai.

Citește și:

Pentru a preveni aceste categorii de afectiuni doctorii ne sfatuiesc sa evitam excesele alimentare care pot duce la complicatii si sa abordam un stil de viata care sa aduca o protectie sporita pentru organism.

“Mai multa miscare (atentie la sedentarismul motivat de vremea urâta!), mai putine alimente de tip junk food - prajeli, fast food, grasimi, dulciuri concentrate (capcana sarbatorilor de iarna) si o crestere a imunitatii prin aport crescut de fructe, legume proaspete, surse de vitamina E, D, vitamina C, omega 3 (anti-oxidantii clasici).”, recomanda Dr. Luminita Florea – medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.

Nu in ultimul rand, in aceasta perioada se recomanda in mod special copiiilor un supliment pe baza de ulei de peste, cu un continut crescut de vitamina A, D, E, acizi omega 3 si omega 6, care sa ii ajute sa invinga mai usor virozele din acest sezon.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.