Setari Cookie-uri

Tu cum stai cu zaharul din sange? Cum sa interpretezi rezultatele glicemiei

Glicemia reprezinta ceea ce numim popular “zaharul din sange”, mai exact concetratia de glucoza din sange.

Ce ar trebui sa stii despre ZAHARUL din sange

Glicemia este o analiza foarte frecventa, pe care o regasim adesea pe rezultatele recoltarilor de sange. Dar ce reprezinta de fapt?

Trebuie sa stiti ca organismul nostru transforma marea majoritate a alimentelor in glucoza, ceea ce reprezinta baza energetica a vietii noastre. Daca celulele organismului nostru nu ar primi glucoza, ar fi ca si cand ar muri de foame.

interpretarea valorilor glicemiei

Daca din alimente, prin procesarea metabolica, se obtine glucoza, ce circula prin sange, insulina secretata de pancreas este cea care introduce aceasta glucoza in celule. Pracic fara insulina, celulele noastre nu s-ar hrani. Iata de ce rolul pancreasului este atat de important.

Atunci cand exista un deficit de inslulina, glucoza nu ajunge la celule, iar aceasta situatie este intalnita in diabetul zaharat de tip I – diabetul insulino-dependent.

Citește și:

De asemenea o actiune anormala a insulinei (ceea ce numim “rezistenta la insulina”) duce de asemenea la impiedicarea intrarii glucozei in celule – astfel ca glucoza se acumuleaza in sange. Aceasta situatie este intalnita in diabetul zaharat de tip II.

Interpretarea analizelor medicale? Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Daca iti vei face aceste analize la un laborator, cu siguranta vei primi o fisa unde gasesti si intervalul normal al glicemiei. De obicei este vorba despre glicemia a jeun, adica sangele a fost recoltat dimineata, pe stomacul gol, cand pacientul nu a baut si nu a mancat nimic.

Insa atunci cand folosesti un glucomtru, va trebui sa stii cum sa interpretezi rezultatele. In plus, glucometrul este mai sensibil, astfel ca alorile normale pentru glicemie vor fi ceva mai mici decat in cazul analizelor de laborator.

Citește și:

Valorile normale sau anormale ale glicemiei

Gloicemia a jeun (dimineata pe nemancate) < 100 mg/dl la normal. In cazul unei persoane diagnosticate cu diabet, valorile tinta sunt intre 99-130 mg/dl (stabiliti valorile tinta impreuna cu diabetologul dumneavoastra).

Valorile glicemiei postprandiale (la 2 ore dupa masa) < 140 mg/dl la normal. Valorile tinta in cazul unui pacient diagnosticat cu diabet zaharat: <180 mg/dl.

glicemie mare ce inseamna
Semne si simptome care ar trebui sa ridice suspiciunea unei glicemii marite

  • Urinari frecvente;
  • Trezirea in timpul noptii pentru a merge la toaleta;
  • Tulburari de vedere;
  • Senzatie permanenta de foame;
  • Vindecarea greoaie a ranilor;
  • Intepaturi, furnicaturi sau amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor;
  • Infectii frecvente;
  • Tulburari de vedere.

Foto: glucoza in sange, glicemie - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Februarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.