Setari Cookie-uri

Ce fac oamenii cu DIABET? Joaca FOTBAL si devin CAMPIONI EUROPENI

In Romania, conform studiului PREDATORR, prevalenta diabetului zaharat la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200. Aceste cifre ne situeaza peste media europeana de 10,3% in randul barbatilor si de 9,6% in randul femeilor in ceea ce priveste prevalenta diabetului.

Comunicat de presa

“Cifrele ne arata o crestere a prevalentei diabetului zaharat peste media europeana in Romania. Este momentul sa ne implicam, sa luam masurile necesare pentru stoparea acestei cresteri, sa acordam o mare atentie cauzelor ce duc la declansarea diabetului zaharat, dar si metodelor de control necesare. Se pot face multe in acest sens prin: diagnosticare precoce, tratament corespunzator si, mai ales, prin educatia pacientilor, proces care implica constientizarea importantei exercitiului fizic si alimentatiei sanatoase. Un pacient care sufera de diabet ramane o persoana cu o viata relativ normala daca sunt respectate cele prezentate mai sus”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, Presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Sportul, metoda de control eficienta pentru diabet

Una dintre metodele de control al diabetului zaharat este si sportul, recunoscut ca o modalitate importanta de prevenire si scadere a prevalentei afectiunilor cu risc cardio-vascular. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat un plan de reducere si control al bolilor cronice prin sport si doreste astfel sa opreasca cresterea numarului de cazuri de diabet zaharat in toata lumea .

Citește și:

Pentru a promova sportul in randul persoanelor care sufera de diabet, International Diabetes Federation - European Region a sustinut in anul 2012 la initiativa Ucrainei, organizarea DiaEuro, Campionatul European de Fotbal de Sala (futsal) pentru persoanele cu diabet. Prima editie s-a desfasurat in Ucraina, urmatoarele desfasurandu-se in Croatia si Ungaria.

Romania isi apara titlul de campioana europeana

Editia din acest an, a 4-a, are loc in Romania, dupa ce anul trecut echipa nationala a castigat trofeul. Evenimentul este organizat de Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR), Asociatia de Diabet Cluj si Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

“Este o mare onoare si bucurie pentru Romania, in calitate de Campioana Europeana sa organizeze editia a 4-a DiaEuro 2015, la Sala Polivalenta Cluj-Napoca in perioada 19-26 iulie. Jucatorii nostri s-au antrenat sustinut si sunt sigura ca vor obtine un loc merituos si anul acesta, in conditiile in care cel mai mare beneficiu este castigul pentru sanatatea lor, asa cum spune si sloganul nostru – Impreuna pentru Sport si Diabet” a declarat Maria Mesaros, Presedinte Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR).

Citește și:

La editia de anul acesta s-au inscris reprezentanti din 16 tari: Belgia, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Italia, Kazakhstan, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria si Uzbekistan.

“Pentru editia DiaEuro 2015, echipa Romaniei a inceput preselectiile in noiembrie 2014, urmand apoi cate un cantonament de weekend, in fiecare luna, inclusiv in luna iulie 2015. In total, au avut loc 9 cantonamente in care s-au jucat 30 de meciuri amicale cu diverse echipe. Fiecare jucator a alergat in medie 2-3 ore la fiecare antrenament, ajungand astfel la o medie de 25-30 de ore de alergat intens. Totul pentru a se pregati pentru aceasta competitie si pentru a-si apara titlul de Campioana Europeana”, a declarat Cristina Maria Petrut – coordonator DiaEuro 2015, reprezentant FADR.

Citește și:

La editia DiaEuro 2014, titlul de cel mai bun fotbalist a fost castigat de catre timisoreanul Ciprian Palade. Pentru editia 2015 el s-a antrenat impreuna cu echipa, dar si separat. “M-am antrenat singur peste 80 de ore. Am facut jogging, dar am si jucat fotbal cu prietenii. Toate aceste antrenamente au dus la o imbunatatire semnificativa a valorilor glicemiei”.

Activitatea fizica este asociata cu un control mai bun al glicemiei, dar si cu o reducere a riscului cardiovascular.

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, netransmisibila, incurabila, in care pancreasul isi pierde capacitatea de a produce insulina intr-un mod adecvat nevoilor organismului. Insulina este un hormon care controleaza nivelul glucozei din sange si ajuta la distribuirea acesteia catre diverse celule si tesuturi pentru a fi transformata in energie pentru organism. Diabetul zaharat necontrolat corespunzator poate duce la diferite complicatii precum: orbire, insuficienta renala, accident vascular cerebral, infarct de miocard, neuropatie diabetica si picior diabetic.

Citește și:

Foto: fotbal - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.