Setari Cookie-uri

Tiroida, vesnic incriminata

Nu stiu exact din ce colt al lumii a pornit aceasta ofensiva asupra tiroidei, insa un lucru este cert: ea a fost alimentata din toate directiile.

Nu stiu exact din ce colt al lumii a pornit aceasta ofensiva asupra tiroidei, insa un lucru este cert: ea a fost alimentata din toate directiile. Daca te doare capul, burta, piciorul sau daca Doamne fereste te ingrasi, vecina de la 2 iti pune diagnosticul din ochi: tiroida e de vina! Iata ca in medicina lucrurile nu stau atat de simplu: are si tiroida dereglarile ei si poarta desigur vina pentru anumite patologii, insa nu pentru toate, iar un diagnostic corect nu poate fi pus de la o prima inspectie. Exista totusi, ca in orice legenda, o farama de adevar: persoanele care au probleme cu tiroida au o anumita infatisare pe care o vom descrie ceva mai jos.

Cine sunt hormonii tiroidieni?

Tiroida produce tirozina care, prin combinare cu iodul din alimentatie, da nastere hormonilor tiroidieni: tiroxina si triiodotironina. Acesta este cel mai important motiv pentru care iodul este foarte important in alimentatie si tocmai aceasta este cauza pentru care mancam “sare iodata”. In regiunile sarace in iod oamenii au tulburari ale hormonilor tiroidieni. De altfel, aceste zone poarta numele de “zone gusogene”. In tara noastra exista 4 regiuni gusogene, in general fiind vorba de zonele subcarpatice. Necesarul zilnic de iod este de 150ug.

Dereglarile hormonilor tiroidieni

Hipotiroidismul inseamna o secretie scazuta de hormoni tiroidieni.

Bolnavul cu hipotiroidism este vesnic obosit si somnolent, de obicei usor supraponderal desi nu are pofta de mancare. El are pielea uscata, parul cazut, intoleranta la frig, crampe musculare. Se concentreaza greu, este uituc, are respiratia grea si vocea profunda.

Hipertiroidienii sunt bolnavii cu un exces de hormoni tiroidieni.

Acestia sunt agitati, iritabili, transpira mult, nu suporta caldura, au palpitatii si scad in greutate in ciuda apetitului crescut. In stadiile avansate pot fi usor recunoscuti fiindca au ochii mariti in orbite (exoftalmie).

Sindromul de boala eutiroidiana nu reprezinta o boala a tiroidei, insa se comporta astfel.

Intr-o afectiune grava nivelul hormonilor in sange poate fi alterat. Din acest motiv, in bolile grave in care apar si manifestari ale tiroidei nu se investigheaza aceasta. Exceptie fac desigur cazurile in care se suspicioneaza o boala a tiroidei.

Pentru a pune un diagnostic de patologie a tiroidei nu sunt suficiente numai aceste descrieri. Ele orienteaza un medic specialist si il indreptatesc sa realizeze un set complet de analize. Numai atat.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.