Kudika
21 Decembrie 2009

De sarbatori suntem tentati sa mancam copios de multe ori pe zi, iar in traditiile romanesti mancarurile sunt foarte grase, contin multa carne de porc, slanina, uleiuri, untura, mai putine vegetale si fructe. Astfel ca in aceasta perioada concentratia colesterolului in sange creste foarte mult, reprezentand risc pentru sanatatea tuturor, dar si risc pentru viata cardiacilor, diabeticilor etc.

De sarbatori suntem tentati sa mancam copios de multe ori pe zi, iar in traditiile romanesti mancarurile sunt foarte grase, contin multa carne de porc, slanina, uleiuri, untura, mai putine vegetale si fructe. Astfel ca in aceasta perioada concentratia colesterolului in sange creste foarte mult, reprezentand risc pentru sanatatea tuturor, dar si risc pentru viata cardiacilor, diabeticilor etc.

Tot ce trebuie să știi despre Dieta KETO

colesterolCardiacii sunt cu precadere expusi riscului pe timp de iarna, atat datorita frigului care contracta vasele, cat si datorita alimenatiei bazate in special pe grasimi. Asadar persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, dislipidemii, boli heaptice, renale, guta, boli articulare, diabet zaharat, ar trebui sa fie foarte atenti la regimul alimentar.

Recomandari alimentare in perioada Sarbatorilor

Un regim sanatos nu este egal cu unul lipsit de gust. Mancarurile de Sarbatori pot fi deasemenea delicioase, dar si sanatoase daca respectati cateva reguli simple recomandate de specialitii nutritionisti:

- evitati consumul de grasimi saturate, acestea sunt foarte periculoase pentru sanatate. Grasimile saturate se gasesc in mancarurile prajite, casacval, brabzeturi grase, creme de prajituri, frisca din comert, mezeluri, unt, margarina (bogata si in hidrocarburi, ar trebui exclusa din alimenattie), carnea rosie (de vita), maioneza, sosuri din comert;
- consumati cu moderatie alcool, acesta creste tensiunea arteriala, deshidrateaza, afecteaza ficatul si rinichii, predispune la degeraturi;
globule rosii- inlocuiti carnea de porc cu cea de pui sau peste. Aveti grija sa eliminati pielea in cazul in care consumati carne de pasare.
- Evitati mancarurile prajite sau cele de la fast-food;
- Consumati alune, fistic, uleiuri vegetale, semninte, contin grasimi mono si polinesturate, grasimi “sanatoase”.
- Consumati fructe cat mai variate, eventual in salate de fructe;
- Consumati la fiecare masa legume, crude, in garnituri sau ca muraturi;
- Consumati lactate “slabe”, cu 1% grasimi;
- Maxim 2 oua pe saptamana;
- Dulciuri mai putine, de preferabil sa le inlocuiti cu fructe, sau macar sa evitati cremele.
- Beti maxim 2 cafele pe zi.

Confidential. Dieta de vedeta. Secretele celebritatilor pentru o talie de invidiat

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: