Setari Cookie-uri

5 alimente care iti imbunatatesc vederea

Cand bunica ne spunea sa mancam morcovi caci ne ajuta sa vedem mai bine avea dreptate! Vederea este influentata de unele vitamine care au un rol determinant in privinta vederii.

Cand bunica ne spunea sa mancam morcovi caci ne ajuta sa vedem mai bine avea dreptate! Vederea este influentata de unele vitamine care au un rol determinant in privinta vederii.

Spre exemplu pentru ca unda electromagnetica a luminii sa poata fi transformata in impuls nervos la nivelul retinii, astfel creierul sa poata interpreta imaginile, este nevoie de prezenta beta-carotenului, un precursor al vitaminei A. Unele alimente contin din belsug aceasta substanta si imbunatatesc astfel vederea.

Deasemenea unele tulburari de vedere pot fi date si de oboseala sau lipsa unor nutrienti necesari bunei functionari a neuronilor ce intra in alcatuirea nervilor optici sau ariilor vizuale spre sexemplu. O alimentatie corecta ar putea suplini aceste carente si ar putea tonifia si energiza organismul astfel incat sa reziste mai bine in fata stresului si a oboselii.

Citește și:

Morcovii

Morcovii contin o cantitate ridicata de betacaroten, ceea celei confera culoarea galbena-portocalie. Dealtfel toate fructele si legumele care au o astfel de culoare contin in cantitati ridicate vitamina A. Morcovul protejeaza totodata impotriva arsurilor solare, de aceea se recomanda ca in zilele cand doriti sa mergeti la plaja sa consumati jumatate de kilogram de morcovi.

Pestele

Carnea de peste contine grasimi esentiale pentru reparatiile si regenerarile membranelor celulare, inclusiv cele neuronale. Membrana celulara este formata in principal din lipide care se aseaza in dublu start, iar printre acestea se gasesc proteine cu diverse roluri (receptori, canale), glicoproteine etc. Astfel grasimile devin foarte importante pentru organism, insa cele bune, cum sunt acizii omega 3 si omega 6. Se recomanda sa consumati peste 3 zile pe saptamana. Pestele este indicat de specialisti caci previne degenerescenta maculara si pastreaza sanatatea ochilor.

Citește și:

Oul

Oul contine cele mai bune proteine, alaturi de minerale, vitamine si unele substante precum luteina, cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi etc. Unele din aceste substante previn cataracta si ajuta in mentinerea sanatatii ochiului.

Afinele

Afinele sporesc acuitatea vizuala mai ales pe timp de noapte, regenereaza purpura retiniana, imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi.

Fructele si legumele

In general fructele si legumele contin multe minerale si vitamine care intervin si in functia vizuala. Astfel va puteti asigura buna functionare a ochilor daca zilnic consumati cateva fructe si o salata.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.