Cat de important este dulcele in alimentatie

Cat de important este dulcele in alimentatie
Kudika
9 Aprilie 2010

In ultimii ani s-au inregistrat progrese majore in intelegerea modului in care carbohidratii influenteaza nutritia si sanatatea omului. Progresele din domeniul cercetarii stiintifice au scos in evidenta diferitele functii ale carbohidratilor in organism, precum si importanta lor in promovarea unei bune stari de sanatate. Practic, au aparut atat de multe noi informatii de bun augur, incat e cazul sa examinam ceva mai indeaproape carbohidratii.

Articol realizat de Lecor Univ. Dr. Lygia Alexandrescu - Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti

carbohidratiIn ultimii ani s-au inregistrat progrese majore in intelegerea modului in care carbohidratii influenteaza nutritia si sanatatea omului. Progresele din domeniul cercetarii stiintifice au scos in evidenta diferitele functii ale carbohidratilor in organism, precum si importanta lor in promovarea unei bune stari de sanatate. Practic, au aparut atat de multe noi informatii de bun augur, incat e cazul sa examinam ceva mai indeaproape carbohidratii.


Importanta carbohidratilor
- Carbohidratii apar in forma de zaharuri, oligozaharide, amidon si fibre si reprezinta unul dintre principalii trei macronutrienti care ii furnizeaza organismului energie (lipidele si proteinele fiind ceilalti doi). In prezent, dispunem de dovezi solide in sensul ca cel putin 55% din kilocaloriile noastre zilnice ar trebui sa provina din carbohidrati.

Avand in vedere ca este important sa mentinem un echilibru adecvat intre aportul si consumul de kilocalorii, studiile stiintifice indica urmatoarele aspecte:
• Un regim alimentar care contine carbohidrati la un nivel optim poate contribui la prevenirea acumularii de lipide in organism;
• Amidonul si zaharurile asigura un combustibil usor accesibil pentru activitatea fizica;
• Fibrele alimentare, care sunt carbohidratii, ajuta la mentinerea unei functionari corecte a intestinelor.

Pe langa avantajele directe pe care carbohidratii le ofera organismului, ei se gasesc intr-o gama larga de alimente, care la randul lor aduc in regimul alimentar o diversitate de alti nutrienti importanti. De aceea, se recomanda ca aportul de carbohidrati sa provina din diverse surse alimentare, pentru a ne asigura ca intregul regim alimentar contine nutrientii adecvati.

La fel de important este sa amintim si contributia carbohidratilor la gustul, textura si aspectul alimentelor, precum si faptul ca ei confera regimului alimentar un caracter mai variat si mai placut.

Nu uitati ca o dieta echilibrata are in componenta sa si carbohidrati. Asadar ar trebui sa tinem cont de acestia inca de la masa de dimineata care are cea mai grea sarcina, sa ne ofere energie pentru prima jumatate de zi. Va recomand sa va bucurati de aceasta masa si sa eliminati orice scuza pentru a nu o lua, sa va rasfatati alaturi de cei dragi fie ca sunteti acasa, la birou sau in masina, fiecare masa trebuie sa fie o experienta placuta, care sa va ajute sa fiti tonici si in forma.

Un stil de viata sanatos incepe cu un mic dejun echilibrat!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri