Setari Cookie-uri

5 sfaturi pentru digestie usoara in zilele de Sarbatori

Daca Masa de Craciun a fost copioasa si inca zilele de Sarbatori nu s-au terminat, foarte probabil multe persoane se pot lange in aceasta perioada de o digestie ingreunata cauzata de excesele alimentare.

Daca Masa de Craciun a fost copioasa si inca zilele de Sarbatori nu s-au terminat, foarte probabil multe persoane se pot plange in aceasta perioada de o digestie ingreunata cauzata de excesele alimentare.



Si pentru ca este greu sa ne abtinem de la toate bunatatile din aceasta perioada, ne-am propus sa va oferim cateva sfaturi usor de urmat pentru a va mentine o digestie usoara.


O masa de fructe pe zi



Chiar daca fiecare masa este plina de dulciuri, cozonaci si alte bunatati, totusi una din mesele unei zile trebuie sa constea in cateva fructe. Si pentru ca sunt foarte gustoase si apetisante consumate sub forma de salata, va recomandam astfel ca unul din dulciurile consumate in aceasta perioada sa constea intr-o salata de fructe in care puteti adauga nuci si alte fructe oleaginoase!


Fructele, consumate in masa separata si nu ca desert (pentru ca au un timp de digestie diferit de restul alimentelor) va energizeaza organismul, va confera o cantitate importanta de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre care va ajuta sa aveti o digestie usoara!


O masa lichida



Nu uitati sa serviti si supe/ciorbe in aceasta perioada. Sunt indicate pentru ca reprezinta mese calde neacide, hidratante, care calmeaza mucoasa gastrica.


In alta ordine de idei, supele/ciorbele au putine calorii, dar ocupa un volum important in stomac, determinandu-va astfel sa consumati mai putin din celelalte feluri de mancare grase si bogate in carne de porc.


Legume sau muraturi



Incercati sa asortati fiecarei mese importante din zi si o salata de cruditati sau de muraturi. Consumul de legume este foarte important si se recomanda sa le consumati in special in stare cruda. Muraturile pastreaza si ele o mare parte din proprietatile legumelor, aducand totodata si un aport important de vitamina C.


Asrotarea legumelor proaspete sau a muraturilor la mesele copioase va imbunatati si accelera digestia si va va echilibra aportul de nutrienti.

Ceaiuri dietetice



Faceti din servirea ceaiului un ritual. Chiar daca la masa consumati bauturi alcoolice si sucuri, se recomanda ca la o jumatate de ora dupa masa atunci cand serviti desertul sa aduceti si ceaiul. Puteti alege ceaiuri digestive sau ceaiuri tonice de fructe care vor readuce energia dupa somnolenta care se instaleaza postprandial.


Micile plimbari



Aranjati planurile de concediu astfel incat in fiecare zi sa faceti o plimbare de jumatate de ora. Fie mergeti la prieteni si alegeti sa renuntati la masina, fie mergeti pe patinoar sau in parcurile de distractii special amenajate pentru aceasta perioada.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.