Tocmai de aceea s-a decis sa scrie despre reultatele muncii sale si sa ofere o dieta mult mai adaptata societatii moderne, negand dietele drastice.

5 trucuri ca sa ai in sfarsit o dieta sanatoasa!

Barbara Rolls a ajuns la concluzia ca oamenii nu reactioneaza bine in fata dietelor drastice, restrictive, care ii tin mereu in senzatie de foame. Aceste diete duc la crearea unor frustrari, astfel incat mai devreme sau mai tarziu persoanele respective vor reveni la obceiurile alimentare initiale, dar si la greutatea dinaintea dietei.

dieta volumetrica

Dieta propusa de Barbara Rolls poarta numele de dieta volumetrica, o dieta in care se poate manca pe saturate, importanta cazand pe calitatea alimentelor consumate si nu pe cantitatea acestora.

In ce consta dieta volumetrica?

Principiile dietei se bazeaza pe faptul ca este suficient sa iti umplii stmacul cu alimente bogate in fibre, vitamine si minerale, dar sarace in calorii, pentru a te hrani, a te simti satul si pentru a pierde in greutate.

Barbara Rolls imparte alimentele in functie de numarul de calorii pe care acestea le contin per gram (DC – densitatea calorica).

Daca veti cititi eticheta produselor, veti observa ca numarul de calorii este exprimat la 100 de grame. Impartiti asadar numarul de calorii de pe ambalaj la 100 si obtineti numarul de calorii pe gram.

Iata grupele alimentare in frunctie de densitatea calorica a alimentelor:

  • Grupa I - alimente cu densitate calorica foarte mica: < 0,6 kcal/g
  • Grupa II - alimente cu densitate calorica mica: 0,6-1,5 kcal/g
  • Grupa III - alimente cu densitate calorica medie: 1,5-4 kcal/g
  • Grupa IV - alimente cu densitate calorica mare: > 4,0 kcal/g

dieta volumetrica - dieta in care mananci cat vrei

Barbara a grupat astfel alimentele pentru a intelege mai usor din care putem manca pe saturate si din care ocazional. Barbara recomanda sa mancam la fiecare masa alimente din primele doua grupe, acestea avand un numar mic de calorii, dar o cantitate mare de fibre, apa, vitamine si minerale. Sunt incluse in aceasta grupa fructele si legumele fara amidon, cerealele integrale, dar si carnea de pui, de peste, fructele de mare, alge.

Din a treia categorie fac parte alimentele care contin grasimi, cum este carnea grasa, semintele, nucile si fructele oleaginoase, uleiurile extravirgine etc.

Din ultima categorie fac parte mancarurile complexe, fast-food, dulciurile, prajiturile si alte sortimente de patiserie si cofetarie, preparatele prajite, inghetata etc.

Barbara recomanda ca masa sa inceapa cu un bol mare de supa sau o salatat generoasa si abia apoi sa recurgem la alimente mai... calorice, aceasta daca nu ne-am saturat deja.

Cititi aici mai multe informatii despre Barbara Rolls

Foto: burger, masa in oras - shutterstock.com

Dieta volumetrica. Mananci mai mult, cantaresti mai putin!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: