Cartofii dulci sunt adesea remarcati la raioanele de legume, insa putini sunt cei care stiu cate beneficii aduc acestia sanatatii.
Alesi in special pentru gustul lor deosebit, cartofii dulci sunt totodata aliati ai organismului, fiind recomandati atat in dieta adultilor, cat si in meniul copiilor.
Cartofii dulci: continut nutritional
Exista mai multe soiuri de cartofi dulci, cele mai cunoscute fiind cartoful Jersey (cu o pulpa mai uscata) si cartoful Yam (mult mai zemos, care capata textura gelatinoasa cand este gatit).
Cartofii dulci sunt bogati in fibre, au un indice glicemic scazut fata de cartofii albi, iar coaja acestora este indicat a fi consumata. Cartofii dulci sunt bogati in vitamine precum vitamina E, betacaroten (precursorul vitaminei A), vitamina C, vitamina din complexul B, continand si vitamina D in cantitati mici.
Cartofii dulci sunt de asemenea bogati in magneziu, potasiu, sodiu, fier, continand si zinc, seleniu, calciu.
Cartofii dulci beneficii pentru sanatate
Cartofii dulci buni pentru diabetici
Avand un indice glicemic scazut, insa fiind bogati in fibre, vitamine si minerale, cartofii dulci sunt o buna alternativa pentru cartofii albi in dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri alimentare pentru un trup și o minte sănătoasă
- Top 3 cele mai versatile legume de vară
- Meniul de superstar al lui Robbie Williams, pentru concertul din București. Artistul va fi tratat regește
Cartofii dulci imbunatatesc vederea si sporesc sanatatea pielii
Bogati in betacaroten, precursorul vitaminei A sau " vintamina ochilor", dar si cu un continut ridicat in vitamina E, cartofii dulci imbunatatesc vederea si sanatatea ochilor, dar totodata sporesc sanatatea pielii. Previn astfel imbatranirea precoce a pielii, aparitia ridurilor si a vergeturilor.
Alte beneficii ale cartofilor dulci
- Sporesc fertilitatea feminina
- Sunt indicati atat in sarcina, cat si in alaptare
- Ajuta in mentinerea functionarii optime a sistemului imunitar
- Pot fi consumati de catre persoanele cu ficat gras;
- Avand un indice glicemic mic, cartofii dulci sunt recomandati in curele de slabire
- Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare
- Continand sporamine si alti antioxidanti, reduc stresul oxidativ si combat radicalii liberi de oxigen din corp. Cartofii dulci, alaturi de alte alimente bogate in antioxidanti, sunt recomandati in dieta dupa efectuarea radiografiilor, a CT-urilor sau a altor investigatii imagistice iradiante
- Ajuta in scaderea inflamatiilor din organism
- Ajuta in preventia cancerului de prostata
- Previn aparitia cancerului de colon
Cartofii dulci: precautii si contraindicatii
Consumul de cartofi dulci nu prezinta contraindicatii, dar trebuie consumati cu precautie de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, avand un continut foarte ridicat in potasiu.
Potasiul este implicat in stimularea contractiilor inimii, nefiind indicat pacientilor cu puls marit, cu insuficienta cardiaca sau tahicardie ori aritmie.
Acest aliment trebuie de asemenea consumat cu precautie de catre persoanele care sufera de hipertiroidie sau boli renale cronice.
Photo shutterstock.com