Setari Cookie-uri

SUPERALIMENTUL SAPTAMANII: semintele de canepa

Semintele de canepa sunt exceptionale pentru sanatate! Incerca sa le consumi in salate, in prajituri, chiar si in paine sau la micul dejun in iaurt.Iti propunem 8 superalimente usor de introdus in dieta, foarte gustoase, care pot inlocui micile gustari din zi sau care te ajuta sa prepari mancaruri sanatoase.

Superalimentul recomandat in aceasta saptamana de catre nutritionisti:

Semintele De Canepa Decorticate BIO

Produsul este disponibil pe site-ul Vegis.ro

Semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe pamant si au fost o sursa traditionala de nutritie in multe tari in decursul a mii de ani. Ele pot fi consumate in moduri variate precum: salate de legume si fructe, muesli, produse de panificatie, retete de paste si orez, lapte de canepa. Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase.

Avand un gust similar cu semintele de pin si de floarea soarelui, semintele de canepa pot fi folosite in orice reteta. In ceea ce priveste continutul nutritiv, samanta de canepa decorticata contine in principiu 30% proteine, 42% grasime si 15% carbohidrati. Pentru diabetici, indicele glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt de asemenea pline de nutrienti care modereaza nivelul de zahar din sange.

Citește și:

Semintele de canepa nu contin doar acizii grasi esentiali in raportul ideal pentru organismul uman, ci si pe toti aminoacizii esentiali si fibra alimentara necesara pentru o stare de sanatate buna. Continutul de fibra al fainei din semintele de canepa este de 40%, cel mai ridicat comparativ cu toate celelalte seminte de faina comerciale. Nici o alta sursa vegetala nu asigura o nutritie echilibrata de proteine cu toti animoacizii esentiali intr-un raport favorabil digestiei. De fapt, doua-treimi din semintele decorticate contin acesti nutrienti esentiali, iar o samanta decorticata este cu 40% mai nutritiva decat o samanta de canepa intreaga. Cand coaja este indepartata, procentul de nutrienti esentiali creste. Continutul de proteine creste cu 8% (ajungand la mai mult de 30%), si continutul total de grasime creste cu 17% (ajungand la mai mult de 42%). Raportul de acizi grasi esentiali ramane insa acelasi.

Citește și:

    In plus, samanta de canepa este mult mai valoroasa din punct de vedere al nutrientilor concentrati decat soia, cea mai apropiata alternativa vegana. Semintele de canepa decorticate contin 30% proteine, din care 65% este proteina usor de digerat, edestina. Semintele de canepa contin toti cei noua aminoacizi esentiali continand methionina si cisteina, care sunt de obicei prezenti in concentratie mica in proteine vegetale. Absenta activitatii inhibitoare de tripsina constituie un avantaj major fata de tipul de proteine ce se gaseste in soia.

    Sunt de asemenea o sursa buna a antioxidantului vitamina E in forma de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol si alfa-tocotrienol.

    In semintele de canepa acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3 sunt prezenti in raportul ideal de 3:1 si mentin cele mai fine vase de sange curate, prevenind aparitia bolilor cardio-vasculare.
    Microelementele prezente in samanta de canepa includ strontiu, thorium, arsenic si crom. De asemenea, semintele sunt o sursa bogata in vitamina E in forma de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol si alfa-tocotrienol.

    Indicatii terapeutice:

    Probleme cardiovasculare - Uleiul de canepa joaca un rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Faptul ca Omega 3 reduce trigliceridele si nivelul de colesterol, a fost demonstrat in numeroase studii. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6, aflati in raportul ideal, sunt de asemenea eficienti in micsorarea tensiunii

    Sistemul nervos - Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina. La copii, omega 3 si omega 6 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului si a functiilor cognitive. In plus,constituie un tratament adjuvant in cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.

    Sistemul imunitar - Acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar.

    Echilibrul hormonal - Canepa e singura samanta comestibila care contine Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei.

    Echilibrul pielii - Uleiul de canepa furnizeaza acizii grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare, avand totodata proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale. Numeroase studii clinice arata ca acizii grasi esentiali pot da rezultate bune in tratarea multor afectiuni alergice cronice si inflamatorii, de tipul eczeme si psoriasis.

    Antiinflamator / Antiartritic - Acizii grasi Omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare care functioneaza asemenea hormonilor. Uleiul de seminte de canepa ofera acizii grasi vitali in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (de ex. artrita reumatoida).

    Sarcina / Alaptare - Continutul nutritiv bogat recomanda semintele de canepa in dieta viitoarelor mamici si a mamicilor care alapteaza. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scazut incidenta de nasteri premature, a crescut greutatea copilului la nastere, lungimea la nastere si circumferinta capului, de asemenea a imbunatatit inteligenta bebelusilor de 18 luni.

    Diabet - Pentru diabetici, indexul glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.

    Vizionare placuta


    Kudika
    20 Noiembrie 2015
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.