Setari Cookie-uri

5 SUPERcondimente pe care sa le consumi in sezonul rece

Condimentele au proprietati terapeutice miraculoase, putand trata diverse tulburari. Unele condimente sunt recunoscute ca stimuland imunitatea, altele functiile creierului, digestia sau chiar organele reproducatoare.

Aceste condimente nu ar trebui sa ne lipseasca din bucatarie, facand mancarea mai gustoasa si corpul mai sanatos.

Cuisoare intregi Bio

Produsul este disponibil pe site-ul Bioportal.ro

beneficii cuisoare bio pret Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Planta cultivata in tarile calde este originara din Insulele Moluce si face parte din familia Myrtaceae. Au un efect calmant dezinfectant. Au actiune antivirala. Stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei colicilor sughitului. Inlatura viermii intestinali, intaresc imunitatea prin cresterea numarului de globule albe din sange. Sunt diuretice si depurative.

Influenteaza sistemul nervos si vasele de sange. Ajuta in boli de ochi si inflamatiile urechii medii. Insulina este folosita mai eficient in prezenta cuisoarelor. Acest preparat poate fi adaugat la preparate dulci sau sarate cereale si creme. Cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici care se folosesc pentru ca alimentele procesate sa reziste. Potrivit unui studiu recent acestea contin cei mai puternici antioxidanti naturali.

Citește și:

In ceea ce priveste proprietatile terapeutice ale cuisoarelor acestea nu sunt deloc de neglijat. Astfel:

  • datorita proprietatilor antiseptice se folosesc in stomatologie: calmeaza durerile de dinti si dezinfecteaza cavitatea bucala
  • cuisoarele contin eugenol de aceea sunt considerate un anestezic natural
  • sunt o sursa importanta de mangan fibre vitamina C acizi grasi omega 3 calciu si magneziu
  • ajuta in procesul de digestie
  • actioneaza impotriva colicilor
  • intaresc imunitatea organismului
  • sunt eficiente impotriva viermilor intestinali
  • combat infectiile de la nivelul urechilor nasului gatului si organelor genitale
  • imbunatatesc circulatia periferica
  • se folosesc impotriva vomei diareei indigestiei si balonarii.

Sofran Pur

sofran Produsul este disponibil pe site-ul Vegis.ro

Sofranul este o planta mediteraneana, din care se poate extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie.

Citește și:

Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, il folosesc la aromatizarea mancarurilor din miel, oaie, pui, orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto, in Spania pentru paella.

Sofranul se utilizeaza la condimentarea supelor de peste si a felurilor pe baza de orez - cum ar fi paella -, conferindu-le in acelasi timp o culoare foarte placuta. Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit totusi cu moderatie, din cauza gustului amarui.

Efecte terapeutice: Condimentul intareste inima si ajuta impotriva anemiei si a problemelor cauzate de suprasolicitarea organismului. Este considerat in acelasi timp un afrodisiac, mai ales in Orient. In homeopatie, este utilizat pentru relaxare si impotriva depresiei. Sofranul se afla in compozitia mai multor medicamente naturiste, fortificand uterul si ameliorand durerile provocate de menstruatie. Daca se depaseste totusi doza recomandata, poate provoca avorturi spontane.

Citește și:

Cardamon macinat

Produsul este disponibil pe site-ul Bioportal.ro

Cardamomul este considerat al treilea condiment ca pret, dupa sofran si vanilie, fapt ce reflecta reputatia sa de cel mai placut mirositor condiment. Cu toate numeroasele sale utilizari in bucatariile nationale din India, Sri Lanka si Iran, peste 60% din productia mondiala merge catre tarile arabe (din Asia de sud-est si Africa de nord) unde este folosita la prepararea cafelei.

Cafeaua aromata cu cardamom este un simbol al ospitalitatii arabe; ea poate fi preparata simplu prin adaugarea in cafea macinata de seminte de cardamom proaspat macinate, sau prin inmuierea catorva pastai de cardamom in cafeaua lichida.

Totusi, nu tot cardamomul este consumat de arabi in cafea; o parte este utilizat in bucatarie. Amestecurile arabe de condimente baharat, ras el hanout, berebere si zhoug contin cardamom.Cardamomul este adesea utilizat pentru mancarurile orientale cu orez si carne, cum ar fi kabsah sau machboos.

Citește și:

Pentru a prepara aceste mancaruri, carnea (mai rar legumele) se gateste intr-un sos gros si aromat; peste aceasta se adauga orezul crud si se gateste la foc mic pana absoarbe tot sosul si toate aromele.

Mancarea indiana biriyani este preparata din straturi de orez gatit si tocana aromata de carne si legume; peste acestea se adauga fructe uscate (stafide, seminte de rodie, kigdale, alune) si chiar sofran, vasul este inchis ermetic si pus pe foc, astfel ca diferitele arome sa se amestece.

In Europa, cardamomul este aproape necunoscut, dar apare in unele retete. Doar in tarile scandinave popularitatea sa este mai mare fiind utilizat la prepararea prajiturilor, produselor de patiserie si carnatilor.

In bucataria moghul (in India de nord), cardamomul este utilizat din abundenta; in mod obisnuit, pastaile de cardamom se frig impreuna cu ceapa, dafin indian si alte condimente dulci care sa-i intensifice aroma.

Citește și:

In Sri Lanka, pastaile se adauga in mancarurile iuti de pui si curry, impreuna cu scortisoara.

De multe ori, pudra de curry contine mici cantitati de cardamom, ca si amestecurile de condimente indiene masala (garam masala, chicken masala, meat masala), mai ales in Kasmir, unde influenta moghul asupra bucatariei este uriasa.

Ceaiul condimentat (chai masala) este in India un produs de lux pe care nu ti-l poti permite zilnic: ceaiul este aromat cu cardamom, scortisoara, cuisoare si piper negru.

Acest ceai se prepara punand la fiert, impreuna, apa, lapte, zahar, frunze de ceai si condimente timp de cateva minute. Dupa aceea se strecoara si este gata de baut.

Scortisoara

Produsul este disponibil pe site-ul Vegis.ro

Scortisoara TRS are un parfum dulce, lemnos si este adesea folosita pentru a da aroma diferitelor feluri de mancare din carne de miel si de pui.

Citește și:

Este utilizata in preparate dulci, cum ar fi prajituri, biscuiti, deserturi sau este adaugat in bauturi fierbinti.
Scortisoara este un arbore originar din Sri Lanka si din sudul Indiei.

Scoarta are un parfum special, este recoltata partea exterioara a scoartei, miezul si partea interioara. Sunt decojite, apoi se lasa sa se usuce complet. Scortisoara are un parfum dulce, lemnos si este adesea folosita pentru a da aroma diferitelor feluri de mancare din carne de miel si de pui.

Bucatariile din India utilizeaza pe scara larga, atat la mancaruri cat si la preparate dulci, cum ar fi prajituri, biscuiti, deserturi sau este adaugat in bauturi fierbinti. In India, scortisoara este folosita sub forma de fasii intregi, prajite in ulei fierbinte pana se deruleaza si devin aproape drepte, astfel se elibereaza aroma si gustul. Cand se foloseste macinata scortisoara trebuie adaugata cu putin timp inainte de a fi servita caci, prin fierbere, devine usor amaruie. Este unul dintre cele mai puternice antioxidante naturale, ajuta si la reglarea nivelului zaharului din sange. Are proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare.

Chimen Seminte

Produsul este disponibil pe site-ul Vegis.ro

Recomandari:

Se foloseste la condimentarea si aromatizarea diferitelor preparate: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, cereale, pizza, paste, salate, sosuri, branzeturi, produse de panificatie si patiserie.

In Europa Centrala semintele de chimen sunt un ajutor necunoscut pentru digestie.

Contin compusi carvon, limonen si pinen, care le fac eficiente in flatulenta. Adaugati-le la preparate care pot provoca gaze cum ar fi varza sau fasolea sau faceti cu ele o infuzie pentru inlaturarea indigestiei. Sunt diuretice usoare, expectorante si sunt utilizate des ca remediu impotriva tusei la copii.

Se poate consuma si sub forma de pulbere, macerat la rece sau ceai (infuzie: 1/2 lingurita de seminte la 200ml apa fierbinte, 2-3 cani/zi)

Chimenul are propietati digestive, carminative, diuretice, laxative si afrodiziace.

Daca suferi de insomnie, semintele de chimen iti vin in ajutor.

Amelioreaza greturile de dimineata, asa ca semintele de chimen fac minuni pentru femeile insarcinate.

Semintele de chimen ajuta in vindecarea simptomelor racelii, printre care si tusea. De asemenea, durerile in gat pot fi ameliorate cu ajutorul acestor seminte.

Cu varsta, metabolismul devine mai lent. Sucul de chimen ve va ajuta, deoarece sporeste caldura in organismul dumneavoastra si in cele din urma creste metabolismul.

De asemenea, semintele de chimen te ajuta sa nu faci astm, bronsita sau alte probleme respiratorii.

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.