Este vorba despre gustoasa rosie, delicioasa in numeroase preparate si folosita in arta culinara de pe toate continentele.

Cum deosebeşti roşiile româneşti de cele de import

Rosiile sunt de mare ajutor organismului nostru, continand in cantitati insemnate vitamina C si antioxidanti, motiv pentru care, pe timp de iarna, le consumam conservate fie sub forma de bulion, de suc de rosii sau chiar sub forma de rosii uscate. Avem nevoie de acestea pentru a ne putea mentine necesarul de vitamine, iar murate sunt de asemenea delicioase.

beneficiile rosiilor

Pe timp de vara rosiile se numara printre alimentele de baza in dieta, jucand totodata si un important rol in hidratarea organismului in zilele caniculare. Vi s-a intamplat ca in unele zile toride sa simtiti nevoia de a consuma rosii? Ei bine aceasta pofta repezinta de fapt necesitatea organismului nostru pentru vitaminele si antioxidantii pe care acestea le contin.

Rosiile – alimentul medicament care vindeca peste 50 de boli

Rosiile sunt bogate in licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, alaturi de resveratrol. Contin de asemenea fibre, iar semintele lor galbene sunt bogate in acizi grasi care scad colesterolul si previn ateroscleroza. Rosiile mai contin in cantitati insemnate vitamina A, E, C, K, PP, vitamine din complexul B precum vitamina B2, B6, B7, aducand si un aport important de calciu, magneziu, potasiu, sodiu, clor, zinc etc.

Rosiile tin inima sanatoasa

Daca veti citi Doctrina semnaturilor sau Farmacia lui Dumnezeu veti constata ca rosia a fost considerata cel mai bun aliment pentru inima. Rosiile previn aparitia bolilor cardiovasculare, normalizeaza tensiunea artriala, lupta cu ateroscleroza si pot fi de ajutor in scaderea riscului de infarct si accident vascular cerebral, alaturi de o dieta adecvata si de sport cu moderatie. Da, sportul este considerat unul dintre cele mai bune tratamente pentru persoanele cu boli cardiovasculare, insa realizat cu moderatie si instaurat progresiv. De exemplu o jumatate de ora de plimbare pe zi poate creste speranta de viata.

ce beneficii au rosiile

Rosiile scad stresul oxidativ si ne mentin mai tineri

Prin continutul de anitioxidanti rosiile scad stresul oxidativ, iar prin apotul de vitamine A si E incetinesc procesele de imbatranire si sustin nutritia pielii. Pielea persoanelor care obisnuiesc sa consume multe fructe si legume proaspete este mai elastica, mai fina si chiar mai sanatoasa, caci este bine hranita.

Printre alte beneficii, rosiile ne sustin silueta

Daca va ganditi la diete de slabire sau pur si simplu la mentinerea siluetei, ei bine rar lipsesc rosiile din orice meniu echilibrat. Considerate ca facand parte din categoria alimentelor cu calorii negative, adica acele alimente pentru a caror metabolizare organismul consuma mai multe calorii decat continutul propriu al alimentului respectiv, rosiile accelereaza metabolsimul si mentin functiile digestive.

Imbunatatesc vederea

Stim bine ca vitamina A este preferata vederii, iar rosiile o contin din belsulg. Daca va doriti o vedere buna si mentinerea sanatatii ochilor, este recomandat sa consumati alimente rosii sau portocalii, precum: ardei capia, morcov, rosii, dovleac, caise, piersici, nectarine, prune, pepene galben, pepene rosu etc.

Alte beneficii ale rosiilor:

  • Cameaza durerile reumatice;
  • Albesc dintii si previn aparitia cariilor;
  • Imbunatatesc tranzitul intestinal si combat constipatia;
  • Amelioreaza durerile hemoroidale;
  • Curata ficatul;
  • Prezinta proprietati anticancrigene;
  • Scad inflamatia in organism;
  • Alcalinizeaza sangele;
  • Sunt energizante si alunga oboseala;
  • Hidrateaza intens corpul;
  • Intareste imunitatea;
  • Scade riscul de boli, inclusiv la nivelul pielii;
  • Scade riscul de arsuri solare, sustinand functiile de aparare ale pielii impotriva razelor nocive ale soarelui etc.
Rosiile cherry: beneficii pentru sanatate
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: