Fructele nu ne tenteaza doar prin prospetimea lor, ci si prin promisiunea unor noi savori pe care le asteptam de la dulceturile si siropurile delicioase cu care ne vom desfata in zilele mai putin insorite. Peste bucuria asteptarii se asterne insa un val de indoiala... Ce sa alegem intre zahar si indulcitori? Pentru ca unele voci spun ca pana si deserturile e bine sa le prepari cu indulcitori...

100 de retete culinare pentru DIABETICI

Alimentul pur, necesar organismului

Zvonurile si reclamele parca sunt toate menite sa amplifice confuzia si nu sa ne lamureasca. Din acest motiv ne-am adresat d-nei Mariana Iovan, specialista cu experienta in industria alimentara, sefa laboratorului de microbiologie al unei fabrici de zahar din Oradea. Aflam pe aceasta cale ca zaharul este practic singurul aliment pur, el fiind format aproape in totalitate din zaharoza. Obtinerea lui din sfecla sau din trestie de zahar se face, in Romania, folosind doar lapte de var si bioxid de carbon. Atunci de ce este zaharul incriminat?

Pentru ca adesea ajungem sa facem abuz de zahar si sa uitam sa mai consumam legume, fructe si alte produse proaspete. Ori zaharul este lipsit de vitamine, minerale, fibre si alte principii alimentare absolut indispensabile unei alimentatii sanatoase.

Astfel, nu zaharul, este vinovat de consecintele nefaste de care este deseori incriminat, ci alimentatia dezechilibrata pe care unii dintre noi o practica. Zaharul trebuie eliminat in cazul diabetului, iar abuzul trebuie evitat de catre toata lumea. Dar care aliment nu devine periculos in exces? Acest lucru este valabil pana si in cazul apei...Totusi, nu trebuie sa uitam ca glucidele, in special zaharoza, fructoza si glucoza sunt absolut necesare bunei functionari a sistemului nervos, a celulelor si, in genere, a organismului. Unii recomanda sa mancam numai fructe si legume proaspete. Dar, pe langa faptul ca un asemenea regim alimentar este greu de tinut, el a fost, la randul lui, aspru criticat, ca de altfel toate regimurile unilaterale...

Indulcitorii, o moda pe cale de disparitie

A existat, de asemenea, o moda, in continuare amplu mediatizata, de a inlocui zaharul cu indulcitori de sinteza: zaharina, ciclamat, aspartam etc. Initial, acesti indulcitori au fost considerati sanatosi, fiind recomandati in special in curele de slabire, datorita faptului ca nu au niciun aport caloric. Apoi, au inceput sa fie evidentiate efectele secundare. Astazi, literatura de specialitate este plina de studii ce demonstreaza nocivitatea acestor indulcitori. Si este vorba de consecinte dintre cele mai grave. De la crampe musculare, vorbire ingreunata, ameteli, pierderea memoriei, a auzului sau caderea parului si pana la declansarea si agravarea sclerozei multiple, epilepsiei, bolii Parkinson, sindromului Alzheimer, fibromialgiei sau a tumorilor, lista este interminabila. In unele tari, cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie, o parte din aceste substante au fost interzise, iar altele, precum aspartamul, inca nu. Sunt insa multe voci care cer insistent si interzicerea aspartamului.

Legislatia romana este mult mai permisiva, astfel ca in dulciurile comercializate la noi se gasesc, sub forma de E-uri, o serie de indulcitori catalogati in alte tari drept cancerigeni. In aceste conditii, concluzia cred ca se impune de la sine... Tot zaharul este de preferat, impreuna cu delicioasele retete de prajituri de pe vremea bunicii.

Sursa:

Dieta DIABETICILOR: ce mananci in diabetul de tip II
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: