Setari Cookie-uri

Afla despre Donovanoza (granulomul inghinal)

Donovanoza sau granulomul inghinal este o boala cu transmitere sexuala fiind o boala contagioasa usoara semnalata pentru prima oara in anul 1882 de catre McLeod, in India.

Donovanoza sau granulomul inghinal este o boala cu transmitere sexuala fiind o boala contagioasa usoara semnalata pentru prima oara in anul 1882 de catre McLeod, in India.

donovanoza Donovanoza este o afectiune cu evolutie progresiva, cronica, ulcerativa, autoinoculabila, afecteaza suprfetele tegumentare si structurile limfatice din zona inghinala, genitala si perianala. Leziunile se aseamana cu cele din sifilis si pot fi confundate usor, de aceea este foarte important diagnosticul diferential inainte de a se interveni chirurgical si a distruge leziuni cutanate inutil.

Aceasta infectie se transmite pe cale sexuala fiind considerata o BTS si este data de prezenta intracelulara a unor corpi patogeni numiti “corpi Donovan” dupa numele celui care i-a identificat si descris pentru prima data in anul 1905 si anume Donovan.

Citește și:

Ulterior au fost identificate si alte microorganisme care se asociaza infectiei cu corpii Donovan. Una dintre cele cele mai cunoscute bacterii este Calymmatobacter granulomatis, un microorganism care nu a putut fi cultivat in laborator si despre care s-au descoperit destul de putine informatii. Ulterior au fost descoperite si alte microorganisme care se asociaza acestei boli, cum sunt bacteriile din sifilis sau chiar HIV.

In Europa boala nu este frecventa, insa in alte zone cum sunt cele tropicale (Papua Noua-Guinee, sudul Indiei, sudul Africii, Australia, Brazilia si Caraibe) sau chiar Nord-Americane boala are o incidenta mai mare. Boala afecteaza mai mult barbatii, incidenta fiind de zece ori mai mare la acestia decat la femei.

Care sunt manifestarile bolii?

Boala debuteaza cu o bubita sub forma unei papule, adica este umflata, rosie, cu margini neregulate, curata, nedureroasa, care ulterior se poate suprainfecta si astfel ulcereaza si devine dureroasa. Leziunile se extind in zona inghinala si in jurul organelor genitale la femei (pube, vulva, zona perianala), iar la barbati cuprind penisul, scrotul, zona perianala si pubele. Netratata, infectia se extinde la ganglionii limfatici locoregionali, iar de aici infectia poate evolua fatal spre infectii sistemice osoase, musculare, hepatice etc. Adesea persoanele infectate se prezinta tardiv la medic.

Citește și:

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice specifice care s-au dovedit eficiente in tratarea acestei boli si depinde de stadiul evolutiv, de varsta pacientului, de alte boli asociate precum si de localizare, fiind identificate astfel de infectii la nivelul fetei sau chiar in faringe.

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.