Setari Cookie-uri

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o masa celulara care se dezvolta la nivelul uterului. Acesta trebuie tratat doar in momentul in care incepe sa creeze probleme. Riscurile aparitiei fibromului uterin cresc daca ai peste 35 de ani. Se poate dezvolta sub forma unui nodul sau asemanator unui ciorchine.

Fibromul uterin este o masa celulara care se dezvolta la nivelul uterului. Acesta trebuie tratat doar in momentul in care incepe sa creeze probleme. Riscurile aparitiei fibromului uterin cresc daca ai peste 35 de ani. Se poate dezvolta sub forma unui nodul sau asemanator unui ciorchine.

De ce apare?

Nu se stie sigur care este cauza aparitiei fibromului. Totusi, dupa aparitie se pare ca estrogenii si progesteronul influenteaza dezvoltarea acestuia. O singura celula se tot reproduce si in final se formeaza o masa distincta.

Daca in familie au existat cazuri de fibroame (mama sau sora au avut) sau suferi de obezitate riscul de aparitie este mult mai ridicat.
Este mai intalnit la femeile de culoare (nu se stie sigur de ce acestea sunt predispuse mai mult).

In general exista fibroame asimptomatice (se descopera in urma unui control de rutina) si simptomatice. Cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin sunt urmatoarele:

- sangerari intre menstruatii
- durere in timpul actului sexual
- mictiuni frecvente
- dureri de spate
- infertilitate
- secretii vaginale abundente fara sa existe alta cauza
- constipatie
- marirea abdomenului (destul de rar)
- menstre anormale precum si modificarea duratei acestora
- dureri in partea de jos a abdomenului

Dimensiunile unui fibrom pot varia de la foarte mici pana la foarte mari incat sa largeasca uterul. In general fibroamele se micsoreaza dupa menopauza. Daca prezinta probleme este indicat ca acesta sa fie indepartat chirurgical.

Riscul ca acestea sa devina cancerigene este foarte mic si apare doar la femeile in varsta.

Se fac unele tratamente care pot sa induca o menopauza artificiala, astfel fibromul reducandu-si din marime. Din pacate se poate ca dupa oprirea tratamentului acesta sa reapara.

Prin embolizare uterina fibromul se reduce. Aceasta metoda se foloseste in lume de peste 10 ani si se incearca sa se faca tot posibilul pentru a se evita interventia chirurgicala. La noi in tara embolizarea se foloseste din anul 2002 si numarul pacientelor care recurg la aceasta solutie este in crestere.

Daca se extirpa uterul se indeparteaza definitiv fibromul dar daca apelezi la aceasta metoda nu mai poti avea copii. Medicamentele ajuta doar ca fibromul sa nu-si mareasca dimensiunile.

Pana sa se ajunga la operatie se pot face si tratamente naturiste, acupunctura si bioenergie.

Din nefericire, nu exista metode de prevenire a fibromului uterin, singura solutie fiind vizita la medic pentru a evita eventualele complicatii ce ar putea sa apara in timp.

Sursa: garbo.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.