Setari Cookie-uri

Un nou test ar putea depista cancerul de col

Cancerul cervical este a doua forma de cancer ca frecventa la populatia feminina. In fiecare an tot mai multe femei sunt identificate cu acesta boala, iar numarul deceselor este si el in crestere, mai ales in tarile sarace.

Cancerul cervical este a doua forma de cancer ca frecventa la populatia feminina. In fiecare an tot mai multe femei sunt identificate cu acesta boala, iar numarul deceselor este si el in crestere, mai ales in tarile sarace.

In acest moment, testul screening pentru identificarea cancerului de col este testul Papanicolau, ce consta in examinarea la microscop a celulelor prelevate de pe mucoasa colului uterin. Acest test produce foarte multe rezultate fals pozitive, in multe cazuri sugerand existenta unor modificari precanceroase sau canceroase, cand de fapt ele nu exista.

Acest lucru a determinat oamenii de stiinta sa incerce punerea la punct a unui test la fel de fiabil, usor de facut, dar care sa precizeze cu o mai mare acuratete cazurile de cancer de col sau cele aflate la risc pentru acesta afectiune.

Au existat mai multe directii de cercetare in acest sens, insa recent, un nou test pentru descoperirea cancerului de col, mai precis decat actualul test Papanicolau, a fost dezvoltat de catre specialistii de la Centrul de Preventia a Cancerului din Torino. Cercetatorii au folosit testul traditional petnru identificarea virusului papiloma uman, responsabil pentru cancerul cervical, pe care l-au combinat cu un alt test care indica activitatea celulara ce conduce la aparitia cancerului.

Citește și:

O analiza simpla pentru o proteina numita P16INK4A ofera un marker ce arata schimbarile din celulele de la nivelul colului, specifice leziunilor precanceroase produse de infectia cu HPV. Acest test indica femeile cu un risc ridicat de a face cancer de col.

Testul pentru HPV urmareste identificarea virusului, in timp ce in testul Papanicolau doctorul racleaza celule de pe col si le examineaza la microscop in anumite coloratii pentru a gasi anomalii sugestive pentru lezini precanceroase. Multe infectii HPV dispar spontan, fara sa provoace boala, motiv pentru care exista atatea rezultate fals pozitive.

Echipa de cercetatori italieni a colectat probe de celule cervicale de la femeile care aveau testele pentru HPV pozitive si a efectuat analize pentru proteina P16INK4A la mai mult de 1100 dintre acestea. Ei au descoperit 88% dintre cazurile care prezentau leziuni cauzatoare de cancer, cu mai putine rezultate fals pozitive. Proteina respectiva este mult mai activa in celulele canceroase de la nivelul colului uterin.

Citește și:

Deocamdata oamenii de stiinta nu au pus la punct acest test pentru a putea fi folosit pe scara larga, iar utilizarea lui este rezervata studiilor si cercetarilor. Insa pe viitor se spera ca ar putea inlocui actualul test Papanicolau pentru un diagnostic mai eficient al cancerului de col.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
18 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.