Setari Cookie-uri

De ce este riscanta nasterea ACASA!

In trecut nasterea acasa era perfect fireasca. Bebelusii veneau pe lume acasa, in prezenta unei moase experimentate. Intre timp lucrurile s-au schimbat si majoritatea nasterilor au loc la spital.

In prezent exista voci care sustin ca nasterea acasa este mai sigura decat nasterea la spital. Oare asa stau lucrurile?

Marele avantaj al nasterii acasa este acela ca gravida se afla intr-un mediu familiar, cunoscut, linistit. Absenta factorilor de stress pare sa fie de natura sa o relaxeze pe viitoarea mamica si sa permita o desfasurare fireasca, lenta dar constant progresiva a travaliului.

nastere acasa

Totusi, medicii obstetricieni nu sustin nasterea la domiciliu. Sistemul medical romanesc este diferit din acest punct de vedere de majoritatea sistemelor sanitare din Europa. Medicii si moasele considera ca nasterea acasa este sigura daca cel mai apropiat spital de urgenta se afla la mai putin de jumatate de ora de mers cu masina.

Este sigura nasterea acasa in Romania?

Din pacate, in Romania, in absenta reglementarilor legale care sa permita nasterea la domiciliu, nasterea acasa ramane riscanta din urmatoarele motive:

Citește și:
  • Absenta legislatiei in domeniu si mica probabilitate de a gasi o moasa cu experienta care sa te ghideze si sa te asiste la nastere.
  • Aparitia frecventa a complicatiilor de sarcina. Statisticile sustin ca aproximativ jumatate dintre femeile care aleg sa nasca acasa ajung la spital in timpul travaliului, la momentul expulziei sau dupa nastere, cu diverse probleme si complicatii.
  • Riscul de deces in cazul aparitiei unei complicatii, fie la mama fie la bebelus, este incomparabil mai mare in cazul nasterii acasa decat atunci cand pacientul se afla deja intr-un spital.
  • Riscul de infectie este este un subiect de disputa intre medici si moase.

Citeste neaparat mai multe aici despre nasterea acasa

Foto: nastere acasa - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.