Setari Cookie-uri

Am facut operatie de marire a sanilor. Cand pot relua activitatea sportiva?

Una dintre intrebarile femeilor care vin la o consultatie in vederea pregatirii unei interventii chirurgicale estetice de imbunatatire a aspectului sanilor este daca isi vor putea relua activitatea sportiva. Raspunsul este fara indoiala DA, dar cu conditia respectarii anumitor reguli. Dr. Adrian Rebosapca, medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica la clinica Body Profile, ne ofera cateva sfaturi pentru o viata activa fara riscuri, chiar si dupa o operatie de marire a sanilor cu implanturi mamare.

Comunicat de presa

Reluarea activitatii fizice trebuie sa se realizeze treptat, in baza unei planificari atente care depinde de situatia particulara a pacientei si de complexitatea interventiei.

Perioada critica este reprezentata de primele 2-3 saptamani, cand este recomandata evitarea efortului fizic de orice fel: casnic, profesional, conjunctural, ocupational, deoarece acesta poate conduce la traume sau vasodilatatie. Dar acesta lucru nu inseamna ca pacienta trebuie sa se comporte ca un convalescent sau un om bolnav, ci trebuie sa incerce sa isi reia treptat activitatile obisnuite. Poate face plimbari, chiar si la pas mai alert. Important este sa poarte o bustiera speciala, cu rol de protectie si sustinere a sanilor.

Urmatoarele 2-3 luni reprezinta perioada in care implantul se fixeaza, procesele reparatorii intra in faza de cicatrizare interioara a invelisurilor din jurul implantului, iar toleranta la efort incepe sa creasca. Pacienta poate sa revina la toate miscarile firesti ale corpului, la biomecanica si motricitatea normala, fara sa isi puna in permanenta problema contractarii pectoralului.

Citește și:

Practic, dupa circa 3 luni de la operatie, pacienta isi poate relua activitatea sportiva obisnuita, cu conditia sa respecte intocmai indicatiile chirurgului estetician. Este foarte important ca pacienta sa se consulte cu medicul sau pentru a gasi varianta optima pentru a imbina recuperarea post-operatie cu activitatea sportiva. Miscarile aparent simple, contractiile musculare care pot aparea pe neprevazute sau pozitiile incomode pot afecta muschiul pectoral.

Spre exemplu, dr. Adrian Rebosapca le recomanda pacientelor care vor sa reia activitatea la sala, dar sa incerce sa evite anumite miscari fizice care solicita muschiul pectoral, cum ar fi flotarile sau exercitiile la helcometru, de aducere a bratelor in fata. Daca prefera tenisul, ar fi bine sa evite serve sau preluari foarte puternice. In cazul inotului, indicatia este sa evite un crowl foarte agresiv.

Citește și:

Recomandarile variaza de la sport la sport, de la pacienta la pacienta. Daca sunt practicate cu masura si prudenta, activitatile sportive sunt permise, chiar recomandate. Un tonus bun, atat fiziologic, cat si psihic, are un rol important in procesul de vindecare. Dar toate deciziile trebuie luate impreuna cu medicul, care va gasi cele mai bune solutii, adaptate stilului de viata al pacientei.

O activite sportiva nesupravegheata poate conduce la deplasarea implantului. Riscul de rotire depinde in mare masura si de tipurile de implanturi alese. In cazul implantului anatomic, riscul de rotire este mai mare decat la implantul rotund si se comporta diferit din punct de vedere estetic. Intrucat implantul rotund este perfect simetric fata de toate axele lui, o rotatie nu e vizibila, si, prin urmare, nu modifica aspectul sanului. In schimb, implantul anatomic este mai mare şi mai voluminos la polul inferior, iar la nivel superior este mai plat. De aceea, o rotatie de peste 10 grade devine din ce in ce mai vizibila si deranjanta pentru pacienta.

Citește și:

Perioada de recuperare si, implicit, reinceperea activitatii fizice este influentata si de tipul de implant. Implantul subglandular este preferat in special de persoanele foarte sportive. Desi este mai putin rafinat la nivel estetic, acesta este mult mai rezistent la efort, riscul de deformare a tesutului odata cu contractia muschiului pectoral este mai mic, iar perioada de recuperare este mai scurta. Comparativ, implantul subpectoral prezinta un risc de rotatie mai redus, timpul de recuperare este mai indelungat, iar eventualele reinterventii pot fi mai dificil de realizat.

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.