Setari Cookie-uri

5 minute de incalzire

In clasa 1, de dimineata, doamna invatatoare ne ridica din banci si ne punea sa facem cateva exercitii simple, de inviorare. Nu imi imaginam pe atunci ca acele miscari care ma ingrozeau - am fost un copil lenes, imi vor folosi mai tarziu la sala.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

Primul meu antrenor personal - un profesionist in domeniu, care a lucrat cu campioni la culturism, vedete si femei gravide deoportriva, m-a invatat ca orice antrenament incepe cu incalzire. Incalzirea nu consta in alergare sau mers pe banda, asa cum se crede. Ci tocmai in acele miscari simple pe care le stim din perioada ciclului primar.

Am inceput sa merg la sala in urma cu sapte ani si in tot acest interval am vazut prea putine persoane incalzindu-se inainte de antrenamente. Majoritatea se napustesc asupra aparatelor. Instructorii claselor de aerobic intra, de cele mai multe ori, direct in exercitii.

Citește și:

Copyright foto interior si prima pagina: Syda Productions / Shutterstock

Incalzirea are rolul de a pregati corpul pentru exercitiile care urmeaza, de a preveni intinderile si accidentarile. Se spune ca o incalzire adevarata poate dura pana la 20 de minute, insa chiar si 5 minute sunt de ajuns. Nu conteaza ce spun sau ce fac ceilalti, santatea ta este mai importanta. Prin urmare, fie ca participi la o clasa de fitness de grup sau te antrenezi singura in sala, ia in calcul macar cateva minute pentru acest element atat de important.

In functie de tipul de antrenament practicat in ziua respectiva si de zona corpului pe care o lucrezi, incalzirea se poate concentra asupra unor anumite parti ale corpului.

Programul de incalzire

Un program simplu de incalzire incepe cu zona cervicala. Inclina capul inainte si inapoi, la dreapta si la stanga, de opt ori. Apoi roteste-l pe rand, in ambele sensuri, de patru ori.

Citește și:

Continua cu bratele. Roteste-le inainte si inapoi de opt ori in fiecare sens. Stai cu picioarele departate la nivelul umerilor si rasuceste trunchiul la dreapta si la stanga (cate patru repetari pe fiecare parte).

Tine trunchiul drept si pune-ti in miscare zona lombara facand cercuri din sold in ambele sensuri (cate opt in fiecare sens).

Apropie picioarele si apleaca-te la varfuri. Opt repetitii sunt suficiente. Repeta exercitiul cu picioarele desfacute. Pastreaza aceasta pozitie, apleaca-te si atinge calternativ varfurile picioarelor. Iti recomand cate opt repetari pe fiecare parte.

Nu uita nici de genunchi. Cu picioarele departate la nivelul umerilor, rasuceste genunchii spre interior si apoi spre interior (cate opt rasuciri pentru fiecare sens). Repeta miscarea cu picioarele apropiate.

Iti recomand sa inchei incalzirea cu fandari - inainte si laterale.

Citește și:

Mult succes!

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.