Setari Cookie-uri

Sunt OTRAVA: 10 ingrediente cosmetice TOXICE de care sa te feresti

O buna parte dintre produsele cosmetice contin substante toxice care ne pot afecta starea de sanatate, in special cand suntem dependenti de aceste produse. Va propun sa descoperiti o lista de ingrediente toxice pe care le veti citi pe multe etichete si pe care, desigur, trebuie sa le ocoliti.

Daca folositi sampon, gel de dus, crema pentu fata, vopsea de par, rimel, blush, fond de ten, lotiune tonica, demachiant, fard, ruj, deodorant, lapte de corp si asa mai departe – ar trebui sa cititi bine eticheta inainte de a achizitiona aceste produse. Pielea este cel mai mare organ, iar prin aceasta pot fi absorbite multe substante nocive.

ingrediente cosmetice toxice

Din fericire tot mai multi oameni devin constienti de faptul ca trebuie sa se intereseze inainte de a cumpara un produs. Exista astazi producatori de cosmetice bio sau naturale, iar multe bloguri pun la dispozitie retete prin care ne putem prepara acasa propriile creme sau produse de ingrijire, evitand componentele toxice.

10 ingrediente cosmetice toxice

Va propunem o lista de ingrediente cosmetice toxice foarte intalnite. Desigur, lista poate fi mult mai lunga, insa aceste ingrediente sunt pe de o parte cele mai intalnite in produsele cosmetice, pe de alta parte sunt cele mai nocive. Daca despre parabeni deja stim cu totii ca sunt toxici, iata si alte substante nocive din produsele cosmetice despre care poate am auzit prea putine informatii.

Citește și:

Peroxid de bezoil: este folosit in tratamentele antiacnee si creste riscul de producere a cancerului de piele. Actioneaza ca promotor, avand potential mutagen asupra ADN-ului celular. De asemenea este toxic daca este inhalat. Peroxidul de benzoil este iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator.

MEA (monoetanolamina), DEA (dietanolamina) si TEA (trietanolamina) – pot produce dermatite de contact si sunt iritante cutanate. Se absorb cu usurinta in piele si se acumuleaza in organe si creier, putand produce dezechilibre si boli.

DMDM hidantoina si Imidazolidinil ureea – agenti antimicrobieni folositi in industria cosmeticelor. Cresc riscul de aparitie a cancerului si pot produce dureri articulare, reactii alergice cutanate sau generale, dureri de cap, depresie, dureri in piept, infectii ale urechii, ameteala, oboseala cronica si insomnie.

Citește și:

ingrediente cosmetice toxice

PD&C Clor si Pigmenti (coloranti) – toxine ce se pot acumula in piele, producand reactii alergice si iritatii, sensibilizand pielea. Prin absorbtie la nivelul pielii patrund in organism si afecteaza oxigenarea celulelor. In studiile pe animale aproape toti colorantii artificiali s-au dovedit cancerigeni.

PEG (polietilen glicol): Polietilen glicolii sunt inclusi in marea majoritate a cremelor, lotiunilor de corp si prouselor cosmetice de ingrijire. Sunt toxici locali si generali, prin absorbtie la nivelul pielii patrunzand in organism.

Ftalatii – de asemenea se gasesc in majoritatea produselor de ingrijire corporala si a tenului. Pot afecta ficatul si rinichii si trebuie evitati cu desavarsire de catre femeile insarcinate! Pot produce inclusiv scaderea fertilitatii si defecte ale fatului in sarcina.

Citește și:

SLS (sodiu lauril sulfat) si SLES (sulfat lauret de sodiu): iritatii oculare, depresie, diaree, alergii cutanate, sensibilizare cutanata, tulburari ale sanatatii sistemului respirator.

Chimicalele din produsele de protectie solara: Avobenzone, benzphenone, ethoxycinnamate, acid 4-mminobenzoic - sunt ingrediente cunoscute ca generatori de radicali liberi despre care se crede ca altereaza ADN-ul si ca pot provoaca cancerul.

Triclosan este un ingredient antibacterial sintetic. EPA il are inregistrat ca un pesticid ce constituie un pericol pentru mediu si sanatatea umana. Este considerat a fi clorophenol, categorie de substante chimice responsabile de aparitia cancerului la oameni.

Parabenii( Metyl, Butyl, Ethyl, Propyl) sunt conservanti ce nu sunt intotdeauna trecuti pe etichete. Folositi in deodorante si alte produse pentru ingrijirea pielii au fost descoperiti in tumorile de cancer de san. Pot contribui la sterilitatea barbatilor, dezechilibre hormonale la femei si pubertate precoce.

Citește și:

Foto: cosmetice, farduri - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Mai 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.