Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii daca vrei un tatuaj

Complicatiile si riscurile de sanatate legate de obtinerea unui tatuaj sunt destul de rare cu toata popularitatea tatuajelor. Pentru ca desenara tatuajului implica producerea unor microleziuni ale tegumentului ľ principala bariera de protectie a organismului ľ infectiile de piele sau alte reactii neplacute sunt posibile. Riscurile specifice tatuajelor sunt:

Complicatiile si riscurile de sanatate legate de obtinerea unui tatuaj sunt destul de rare cu toata popularitatea tatuajelor. Pentru ca desenara tatuajului implica producerea unor microleziuni ale tegumentului – principala bariera de protectie a organismului – infectiile de piele sau alte reactii neplacute sunt posibile. Riscurile specifice tatuajelor sunt:

• Boli transmise prin sange. Daca echipamentul folosit la tatuare este contaminat cu sangele unei persoane infectate, exista riscul contractarii unui numar de boli transmise pe acesta cale. Astfel de afectiuni sunt hepatita C, hepatita B, tuberculoza, HIV ce produce SIDA;

• Boli de piele. O posibila reactie a organismului o reprezinta formarea unor noduli numiti granuloame in jurul zonelor tatuate, mai ales daca tatuajul contine cearneala rosie. Tatuarea poate conduce la aparitia unor cicatrici denumite keloid, daca persoana este predispusa catre formarea acestui tip de cicatrice;

Citește și:

• Infectii ale pielii. Tatuarea prezinta riscul contractarii unor infectii bacteriene locale. Semnele tipice ale unei infectii includ roseata zonei de tegument, umflarea, cresterea temperaturii locale si eventual scurgerea de puroi. Infectia este mai grava atunci cand este produsa de bacterii rezistente la antibiotice cum se intampla uneori cand nu se respecta procedurile de sterilizare si control al infectiilor. Astfel de infectii ale pielii cu bacterii rezistente la antibioticele uzuale pot produce pneumonii, infectii ale sangelui sau o infectie foarte grava a muschilor numita fasciita necrozanta;

• Reactii alergice. Pigmentii folositi la tatuare, in special pigmentul rosu, poate produce reactii alergice la nivelul pielii, rezultant inrosirea si pruritul zonei. Poate aparea si dupa mai multi ani de la obtinerea tatuajului;

Citește și:

Tatuajele au nevoie de mai multe zile pentru a se vindeca. In acesta perioada tatuajele au nevoie de o atentie sporita pentru a evita complicatiile de mai sus. Este necesara spalarea cu apa si sapun, aplicarea cremelor hidratante regulat si evitarea expunerii la soare pentru cepl putin prima saptamana.

Pentru a reduce posibilitatea complicatiilor la obtinerea unui tatuaj trebuie sa te asiguri ca salonul unde doresti sa iti faci tatuajul este autorizat, curat, personalul este profesionist si respecta normele stricte de igiena. Pentru sterilizarea echipamentelor dupa fiecare client salonul trebuie sa fie dotat cu un autoclav, iar instrumentele care nu pot fi sterilizate cu autoclavul trebuie sterilizate cu un dezinfectant comercial.
Asigura-te ca acul folosit este nou si s-a desigiliat in fata ta, inainte de a incepe tatuarea. La fel, pigmentul, tavitele si alte recipiente ar trebui sa fie noi. Cel care face tatuajul trebuie sa poarte manusi de latex la fiecare lucru si sa le schimbe dupa fiecare client.

Citește și:

Daca te gandesti sa-ti faci un tatuaj, este important ca inainte de a merge la un astfel de salon sa cunosti riscurile si conditiile optime in care ar trebui sa se desfasoare. Cateva precautii luate la timp pot evita complicatiile de mai tarziu.

Nu uita ca un tatuaj este mult mai greu de inlaturat decat de obtinut, asa ca, pentru a nu deveni o sursa de regret, este necesar sa te gandesti bine la decizia pe care o iei.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
11 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.