Setari Cookie-uri

Frumusetea pielii vine din alimentatie

Este adevarat ca ingrijirea pielii si igiena sunt esentiale pentru intretinerea frumusetii acesteia, insa toate acestea nu sunt sufiente fiindca intr-o masura mult mai mare tonicitatea, tineretea si fermitatea pielii are la baza modul in care celulele care o compun sunt hranite si oxigenate.

Este adevarat ca ingrijirea pielii si igiena sunt esentiale pentru intretinerea frumusetii acesteia, insa toate acestea nu sunt suficiente fiindca intr-o masura mult mai mare tonicitatea, tineretea si fermitatea pielii au la baza modul in care celulele care o compun sunt hranite si oxigenate.

Altfel spus, nutrientii care ajung la piele prin intermediul sangelui si difuziunii sunt esentiali pentru mentinerea calitatilor acesteia.

Alimentatia pentru frumusetea pielii

Pielea are nevoie de apa pentru a fi hidratata, insa mai are nevoie de vitamine pentru buna functionare a metabolismului, de ioni si minerale pentru functionarea enzimatica dar si a canalelor de comunicare cu mediul intercelular situate la nivelul membranelor, de proteine pentru refacerea structurii de colagen etc.

Nevoia de proteine

Tesutul epitelial care formeaza epiderma nu este vascularizat, insa este asezat pe un tesut conjunctiv format dintr-o retea de fibre de colagen, elastina si vase de sange. Nutrientii si oxigenul din vasele de la nivelul acestui tesut conjunctiv ajung la nivelul celulelor din epiderma prin dufiziune, astfel ca ei trebuie sa fie in cantitati suficiente pentru a suplini nevoile tuturor straturilor celulare din epiderma.Astfel pielea trebuie sa fie bine vascularizata si totodata cu o buna retea de colagen pentru a-si mentine fermitatea, tineretea si elasticitatea, intarziind aparitia ridurilor. Colagenul este o proteina ce se compune din aminoacizi care pot fi procurarti prin alimentatie: carne de pui sau peste, oua etc. De asemenea pentru activarea sa din procolagen in colagen, forma matura si activa a acestei proteine este obligatorie prezenta vitaminei C, care “catalizeaza” aceasta reactie. Astfel, am putea deduce ca este ideal sa mancati peste cu lamaie sau pui cu sos acrisor.

Citește și:

Nevoia de vitamine si minerale

Pielea are nevoie atat pentru structurile profunde cat si cele superficiale de vitamine si minerale care sa o ajute sa-si mentina in bune limite metabolismul celular. Cele mai importante vitamine pentru piele sunt betacarotenul, vitamina E, C, dar si cele din complexul B. Astfel consumul de fructe devine foarte important daca vrem sa avem o piele frumoasa. Cele mai indicate fructe sunt: morcovii, bananele, kiwi, lamaile si citricele in general, merele, strugurii.

Mineralele sunt prezente in fructe, insa intr-o masura mai mare se gasesc in legume si zarzavaturi. De aceea este recomandat sa consumati o salata pe zi care sa contina verdeturi, dar si legume precum rosii, ceapa, castraveti, sfecla rosie, zarzavaturi camarar, patrunjel etc.

Si nu in ultimul rand hidratati-va, consumati minim 1,5 l de lichide pe zi.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.