Setari Cookie-uri

Sindromul de Colon Iritabil: tot ce trebuie sa stii

Sindromul de colon iritabil sau “colonul iritabil” cum este astazi denumit pe scurt, reprezinta o tulburare digestiva ce afecteaza peste 25 % din populatie, predominand la sexul feminin.

O persoana din 4 sufera de sindromul colonului iritabil (SCI) diagnosticat, insa in populatie raman inca multe persoane care sufera de aceasta tulburare fara sa stie, caci n-au trecut pragul medicului. Un numar mare de persoane confunda simptomele colonului iritabil cu alte tulburari pe care le considera poate sporadice si nu le dau atentie.

balonare

Sindromul de colon iritabil este pus ca diagnostic atunci cand simptomele despre care vom vorbi mai jos persista peste 3 luni de zile.

Sindromul de colon iritabil: simptome si manifestari

Principalele manifestari ale sindromului de colon iritabil constau in:

  • Perioade de diaree alternante cu perioade de constipatie;
  • Aspectul specific al scaunului in perioadele de constipatie, cu scaun foarte uscat, de mici dimensiuni, in forma de creion – specific colonului iritabil;
  • Perioade cu falsa diaree, adica scaune foarte apoase – semn de iritatie colonica;
  • Balonare si dureri abdominale mai ales dupa masa;
  • Senzatie puternica de a merge la toaleta dimineata, uneori chiar de scaun incomplet;
  • Scaun cu mucus;

Atentie: scaunul cu sange sau scaunele diareice explozive ori foarte abundente pot fi semn de alta afectiune. Unele afectiuni cu manifestari asemanatoare sindromului de colon iritabil pot fi chiar grave, de aceea trebuie sa va adresati medicului pentru un diagnostic diferential, chiar daca va incadrati in simptomele de mai sus.

Citește și:

Care sunt cauzele colonului iritabil?

Cea mai importanta cauza a colonului iritabil este stresul, iar cand vorbim despre stres, nu ne referim doar la cel din plan psihic, ci si la stresul organic. Cu alte cuvinte, nu doar emotiile negative pot produce sindromul de colon iritabil (stresul unui examen, un eveniment, stresul de la locul de munca ori cu privire la factorul financiar), ci si stresul organic provocat de exemplu de curele de slabire drastice ori de lipsa sportului ori de unele tulburari si asa mai departe.

De asemenea o infectie a tractului intestinal poate provoca sindromul de colon iritabil chiar si dupa eradicarea bacteriilor care au provocat infectia.

Antibioticele pot de asemenea sa perturbe flora intestinala pana la aparitia colonului iritabil, de aceea medicii si farmacistii recomanda asocierea unui probiotic pe parcursul perioadei de administrare a antibioticelor. Abuzul de antibiotice poate de asemenea sa conduca la sindromul de colon iritabil.

Citește și:

Unele simptome pot proveni de la intoleranta alimentara, de exemplu intoleranta la lactoza se poate manifesta asemanator si poate fi confundata cu sindromul de colon iritabil.

Alimente care intensifica simptomele colonului iritabil

In sindromul de colon iritabil anumite alimente trebuie evitate, caci stimuleaza contarctiile abdominale si asa exagerate in aceasta patologie, dar si distensie abdominala sau chiar iritatie colonica.

Alimente care trebuie evitate in sindromul de colon iritabil:

  • Cafeaua si alte bauturi care contin cafeina: ceai verde, ceai negru, ceai rosu, bauturile cu cacao;
  • Consumul de alimente crude – in primele faze de dietoterapie in sindromul de colon iritabil fructele si legumele crude trebuie consumate cu mare atentie, initial in cantitati mici. Fructele trebuie introduse chiar mai tarziu in meniu.
  • Grasimile de orice fel, atat cele vegetale cat si cele animale – grasimile reprezinta cei mai mari dusmani in sindromul de colon iritabil
  • Alcoolul;
  • Dulciurile si alimentele procesate, alimente prajite sau prea condimentate;
  • Fumatul;
  • Bauturile carbogazoase sau sucurile din vegetale crude;
  • Guma de mestecat;
  • Lactatele, mai putin iaurtul;
  • Mancatul repede sau pe fuga;

Tratamentul in sindromul de colon iritabil

Doua aspecte trebuie urmarite in principal in tratarea sindromului de colon iritabil: dieta si managementul stresului.

Citește și:

In unele situatii poate fi necesara colaborarea cu psihologul.

Dieta trebuie sa fie saraca in grasimi si sa nu contina alimentele iritante din lista de mai sus. Este indicat sa incepeti cu alimente bine fierte, eventual pasate, cum sunt supele creme, preparate care se sonsuma calde. Acestea sunt foarte usor de digerat si nu sunt iritante. Fibrele trebuie intial introduse in cantitati mici, care cresc progresiv, pentru a evita accentuarea crampelor. Este recomandat sa cereti sfatul unui nutritionist.

Programul de exercitii fizice este de foarte mare ajutor. Intial se incepe cu miscari usoare, blande, chiar plimbari de 20 de minute, apoi exercitiile pot creste in intentitate.

Va sugeram sa cititi si: Cum am scapat eu de colon iritabil

Foto: dureri de burta, anatomie abdomen - shuttesrtock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.