Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre HEPATITA A, B si C

Fundatia “Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura” continua campania de informare, dar si testarea gratuita pentru depistarea hepatitei C, in interiorul pavilionului Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C.

Comunicat de presa

Caravana, parte integranta a campaniei stop HEPATITA!, este un demers al Fundatiei “Renasterea” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.

Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.

In data de 04 decembrie 2014 a avut loc un nou eveniment in cadrul caravanei stop HEPATITA!, unde toti cei prezenti in pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatita, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni imbolnavirea.

“Am pornit caravana stop HEPATITA! de informare si preventie a tipurilor de hepatita anul acesta din dorinta de a informa si a ajuta la diagnosticarea cat mai multor persoane infectate cu aceste virusuri.

Citește și:

Din pacate, hepatita este subdiagnosticata in Romania, iar cifrele pe care le avem pana acum ne informeaza doar despre jumatate din populatia infectata. Exista categorii de virsta care sunt mai expuse la un anumit tip de virus hepatitic si, de asemenea, anumite categorii profesionale sunt mult mai expuse (de exemplu, cadrele medicale reprezinta una dintre cele mai expuse categorii, de aceea este foarte important ca aceasta categorie sa vina sa se testeze, asa cum s-a intamplat la actiunea de la Craiova).

Caravana stop HEPATITA! se va desfasura pe durata unui an, iar pavilionul din cadrul caravanei reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de virus hepatitic”, a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea

La eveniment a participat si MD. PhD. Anca Streinu-Cercel, reprezentant al Institutului National de Boli Infectioase ”Matei Bals” din Bucuresti, care a declarat: ”Daca in 2011, in Romania aveam o prevalenta de 3% a pacientilor infestati cu virusul hepatitic C, in prezent am ajuns la 4,76% prevalenta a bolii. De aceea, noi cei de la Institutul National de Boli Infectioase ”Matei Bals” ne dorim sa informam pacientii nostri si publicul larg de existenta Hepatitei C pentru care, din pacate, nu avem nicio simptomatologie. Unul din scopurile Caravanei Nationale stop HEPATITA!, initiativa pe care o sustinem din toate punctele de vedere, este de a testa cat mai multe persoane pentru a putea depista activ si a diagnostica pacientii din timp pentru a trata mult mai usor boala. Pana acum am reusit sa testam foarte multe persoane si vom continua testaruile pentru a ajunge cat mai aproape de eradicarea acestui virus.”

Citește și:

Gazda evenimentului de pe 04 decembrie din Bucuresti a fost Dr. Oana Cuzino, care s-a alaturat initiativei Caravanei Nationale stop HEPATITA! de a informa publicul despre tipurile de hepatita si de a testa cat mai multe persoane pentru a depista din timp infestarea cu virusul hepatitic C. Dr. Oana Cuzino a declarat: ”Ne bucuram ca putem sustine aceasta initiativa a Fundatiei Renasterea de a oferi mai multe informatii despre hepatita publicului din Romania. Suntem deja la al 3 lea eveniment din cadrul Caravanei stop HEPATITA!, prin care am reusit sa aducem mai aproape de publicul larg informatii cu privire la preventia, identificarea si diagnosticarea cat mai rapida a oricarei dintre cele trei forme de hepatitia.”

Caravana Nationala stop HEPATITA! reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de hepatita sub un singur pavilion:
• pentru hepatita A - informare despre importanta igienei inca de la scoala, dar si distribuire de sapunuri;
• pentru formele de hepatita B si C - constientizarea riscurilor de infectare prin ace si instrumentar nesterilizate si sange contaminat, dar si informare despre protejarea sexuala si distribuire de prezervative;
• pentru hepatita B - despre importanta preventiei prin vaccinare
pentru hepatita C - testare gratuita pentru depistarea virusului hepatitic C.

Citește și:

Foto: hepatita - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.