Setari Cookie-uri

Operatia de micsorare a stomacului - mituri si adevaruri

Chirurgia bariatrica, numita si metabolica, este un subiect aflat in ,,lumina reflectoarelor’’ de cativa ani, motiv pentru care este firesc sa existe, atat informatii bine documentate care sa ii ajute pe cei cu probleme de greutate si boli metabolice sa recurga la operatiile metabolice – cat si mituri formate de-a lungul timpului.

Comunicat de presa

Spulberarea miturilor poate veni in ajutorul celor care iau in calcul chirurgia metabolica, dupa ce au incercat sa slabeasca prin alte metode precum dietele draconice, infometarea sau pastilele, fara sa aiba insa un succes pe termen lung. Chirurgia poate insemna pentru multi astfel de pacienti ultima lor solutie de a scapa de kilogramele chinuitoare si de a-si trata afectiunile asociate obezitatii.

peratia de micsorare a stomacului Dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generala si chirugie metabolica al spitalului Ponderas, ne povesteste care sunt cele mai intalnite mituri in randul pacientilor care au apelat la operatiile bariatrice. Iata care sunt cele mai cunoscute:

Micsorarea stomacului este o moda, nu o soluție medicala

Cel putin, asta cred majoritatea persoanelor care nu s-au confruntat cu probleme mari de greutate sau cu afectiuni generate de kilogramele in plus, precum diabetul zaharat de tip 2. Din pacate, cei mai multi cred ca supraponderalii sau obezii se complac in situatia in care sunt, mananca mult si nu iau niciun fel de atitudine pentru a putea slabi, dar cu toate astea sunt dispusi ca accepte rapid calea usoara a operatiei. In realitate, situatia sta cu mult diferit pentru aceste persoane. Kilogramele un plus conduc catre obezitate severa, boala ce atrage dupa sine comorbiditati deloc usoare pentru pacient: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, dislipidemie sau steatoza hepatica.

Citește și:

Dr Smeu afirma ca “operatiile metabolice sunt o solutie medicala de sine statatoare, deoarece acestea reusesc sa corecteze aceste afectiuni metabolice asociate obezitatii. Peste 20% dintre pacientii metabolici operati la Ponderas aveau deja instalat diabetul zaharat tip 2 si 40% aveau hipertensiune arteriala. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, mai mult de 93% dintre acestia si-au ameliorat pana la remisie aceste afectiuni si au reusit sa slabeasca semnificativ la numai 1 an dupa operatie”.

Nu ma voi putea abtine de la mancare

Acest mit a aparut, cu siguranta, printre persoanele supraponderale sau obeze, carora le este dificil sa accepte ca post-operator li se va diminua semnificativ senzatia de foame, iar cea de satietate se va instala mult mai rapid. Teama ca nu se vor putea abtine de la mancare, fie pentru ca sunt pofticiosi, fie pentru ca se gandesc doar la cantitatea de mancare pe care o consuma inainte de operatie este inlaturata in momentul in care pacientii ajung sa discute cu echipa medicala, inteleg schimbarile ce vor avea loc in organismul lor si in ce constau operatiile metabolice.

Citește și:

Dupa operatie dispare senzatia de foame, pentru ca, spre exemplu, in cazul pacientilor care fac operatie de gastric sleeve, eliminam chirurgical 80% din capacitatea stomacului, acolo unde se afla si centri ai foamei. De asemenea, dupa operatie va scada si pofta de mancare, iar o parte din gusturile si preferintele in materie de mancare se vor schimba. Exista pacienti care inainte de operatie nu tolerau un anumit aliment, iar post-operator au simtit nevoia sa il consume”, adauga dr. Bogdan Smeu.

Voi reveni la greutatea mea de dinainte de operatie

O mare parte dintre cei care refuza chiar si gandul unei interventii bariatrice se tem ca stomacul lor se va mari la loc si ca se vor reingrasa, ajungand in cele din urma la dimensiunile anterioare. Aceste persoane sunt constiente ca operatia ii va ajuta sa slabeasca, insa teama ca nu isi vor putea mentine numarul de kilograme exista. Fals. Specialistii in chirurgie bariatrica si metabolica mentioneaza ca statisticile internationale arata ca majoritatea pacientilor reusesc sa isi pastreze greutate optima pe termen lung. In centrele de excelenta in chirurgia metabolica exista programe special dedicate pacientilor metabolici, unde pacientii sunt monitorizati periodic pentru a asigura reusita pe termen lung a acestei operatii.

Citește și:

In final, indiferent de cat de multe mituri s-au format in jurul acestor tehnici chirurgicale, important este sa ne documentam si sa putem face diferenta intre mit si realitate, De altfel, este bine sa apelam la medicii specialisti si sa discutam cu ei despre lucrurile care ne framanta.

Foto: stomac anatomie - shuttersock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.