Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale

Desi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de pana la 20 de ori pe zi, 7 din 10 romani declara ca nu s-ar simti stanjeniti daca ar fi nevoie sa discute cu familia despre aceasta situatie.

Comunicat de presa

  • Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale, cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale arata ca dieta dezechilibrata, stresul, dar si medicamentele luate in exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de aparitie a acestor boli.
  • 83% dintre respondenti considera ca o afectiune precum Boala Crohn sau Colita ulcerativa le-ar afecta mult si foarte mult viata profesionala si personala si aproape jumatate dintre ei s-ar simti stanjeniti sa discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli.
  • Asociatia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) lanseaza, cu ocazia aniversarii Zilei Internationale de lupta impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcata anual in data de 19 mai, campania de informare „Colacul de Salvare”, care are ca scop cresterea notorietatii bolilor inflamatorii intestinale.

Retail jobs

Realizat pe un esantion de peste 3.000 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban, esantion reprezentativ pentru utilizatorii de internet din Romania, sondajul arata care este nivelul de informare al populatiei vizavi de bolile gastrointestinale dar si adresabilitatea catre medic.

Sondajul arata ca peste 90% din respondenti considera ca principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este o dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres ( peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Dintre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea (6 din 10 romani), anemia si starea de oboseala (de catre 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (de catre 3 din 10 romani) sau febra (de catre 3 din 10 romani).

Respondentii sustin ca ar apela de urgenta la medic in cazul aparitiei unor simptome precum scaune cu sange (85%), diaree pe durata indelungata (75%) si dureri si crampe abdominale (60%).

Aproximativ 94% dintre respondenti considera ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, foarte grava sau extrem de grava, 68% sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78% cred ca o astfel de situatie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.

Medicul de familie ramane pentru aproximativ 50% din respondenti medicul catre care s-ar adresa in cazul persistentei simptomelor, fiind urmat de medicul gastroenterolog, 24%. Doar 10% dintre respondenti s-ar gandi, in cazul in care aceste simptome persista, sa isi schimbe stilul de viata si obiceiurile alimentare.

In cazul in care sfaturile medicilor implica urmarea unui tratament toata viata, 6 din 10 romani considera ca ar urma toate indicatiile medicului, in timp ce 3 din 10 au declarat ca s-ar abate de la tratament, daca s-ar simti mai bine.

Desi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de pana la 20 de ori pe zi, 7 din 10 romani declara ca nu s-ar simti stanjeniti daca ar fi nevoie sa discute cu familia despre aceasta situatie. Daca discutarea unei astfel de probleme cu familia nu reprezinta o problema pentru cei mai multi dintre respondenti, situatia se schimba cand e vorba de discutarea problemei cu colegii, 43% dintre romani considerand stanjenitoare discutarea acestor simptome.

De asemenea, cei mai multi participanti la sondaj, 51%, au declarat ca o astfel de boala afecteaza foarte mult viata personala si profesionala, iar 32% ca o afecteaza mult. Lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) si accesul scazut la metode de diagnosticare eficiente (33%) sunt considerate a fi principalele dificultati pe care le intampina pacientii cu boli gastrointestinale cronice.

Schimbarea stilului de viata, dar in primul rand a stilului alimentar in Romania, poate avea efecte extrem de daunatoare in timp. Afectiunile tubului digestiv incep sa devina din ce in ce mai frecvente si in special pentru populatia tanara este important sa fie avertizata de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun”, declara Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu.

Bolile inflamatorii intestinale, din care pac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. La nivel european, aproximativ 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale.

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 20 – 30 de ani, dar pot aparea la orice varsta. Statisticile europene arata ca 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an.

„Am observat in ultimii ani o crestere de aproximativ 8-10 ori a afectiunilor inflmatorii intestinale, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata. Factorii din mediu, in special dieta, impreuna cu predispozitia genetica sunt cauzele declansarii acestor boli. Cu o diagnosticare cat mai rapida si corecta si un tratament adecvat, pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala”, declara Prof. Dr. Liana Gheorghe, Presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

De multe ori pacientii ajung sa se simta captivi, fiind nevoiti sa foloseasca toaleta de pana la 20 de ori pe zi. De asemenea, in perioadele de puseu acut al bolii, pacienti au crampe, dureri abdominale, sangerari si au nevoia urgenta de a merge la toaleta. Aceste pusee pot dura chiar si 5 zile pe saptamana.

Jumatate dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, boli inflamatorii intestinale sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.

Tot cu ocazia Zilei Internationale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, cei care intra pe contul de Facebook al campaniei „Colacul de salvare” pot testa o aplicatie care verifica anumite simptome asociate cu boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv. (https://www.facebook.com/colaculdesalvare)

Foto: reprezentare grafica intestin subtire - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri