Setari Cookie-uri

Boala LYME: cum o recunoastem si ce putem face

Boala lyme, borelioza sau boala muscaturii de capusa este data de bacteria Borrelia burgdorferi. Manifestarile bolii lyme se caracterizeaza prin afectari ale pielii, sistemului nervos, articulatiilor, insa boala poate atinge si alte organe. Intensitatea simptomelor precum si gravitatea bolii variaza de la om la om, dar si de momentul in care se initiaza tratamentul.

Ce este boala Lyme si cum o putem contacta?

Boala lyme este data de infectia cu Borrelia burgdorferi si este adesea transmisa de capusa, de aceea se mai numeste si borelioza sau boala muscaturii de capusa. Aceasta bacterie infecteaza de obicei animalele, in special soarecii si animale de padure sau care traiesc in spatiul verde. Capusa Ixodes musca un animal infectat, paraseste „gazda” dupa un timp si apoi poate musca omul, transmitand astfel infectia.

boala lyme

Capusele traiesc in special in iarma si pot fi luate cand mergem la picnic sau pus si simplu cand ne intindem pe iarba, in parcuri. Din pacate capusele sunt greu de observat cu ochiul liber, cele „tinere” putand avea dimensiunile unei seminte de mac.

Boala Lyme (Borelioz) – semne si simptome

Boala Lyme – afectarea pielii sau stadiul 1 al boreliozei

Boala Lyme poate afecta pielea, aceasta afectare fiind de obicei primul semn al bolii. Apare o urticarie circulara care isi modifica forma sau dispare, numita eritem migrator. Acest eritem migrator apare dupa 7 pana la 30 de zile de la infectare.

Citește și:

Aceasta urticarie are o forma caracteristica de tinta, cu un disc rosu in centru, inconjurat de o zona cu piele sanatoasa, apoi centrat de inca un inel rosu. Uneori poate aparea doar discul central inrosit. Urticaria nu este dureroasa si nu prezinta mancarimi, disparand in aproximativ o luna de zile.

Desi este caracteristic, eritemul migrator poate sa nu apara la unele persoane. La cei cu pielea mai inchisa la culoare urticaria se observa mai greu si este adesea confundata cu o vanataie.

Odata cu aparitia urticariei specifice, pacientul poate avea simptome asociate asemanatoare gripei, cu stare generala de rau, febra usoara trecatoare, astenie, dureri de cap, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici.

De asemenea la locul muscaturii poate sa apara o zona rosie, numita rash primar.

boala lyme

Boala Lyme – afectarea organelor din stadiul 2 al bolii

Spirochetele patrund in sange si pot afecta organele interne. Manifestarile pot sa apara inca de la primele saptamani ale infectiei si sunt caracteristice organelor vizate de bacterii.

Citește și:

Cele mai grave manifestari ar fi:

  • Inflamarea structurilor cardiace si tulburari de ritm cardiac;
  • Meningita;
  • Paralizia nervului facial;
  • Edemul cerebral care cauzeaza tulburari de atentie, de memorie pana la dementa;
  • artrite intermitente;
  • Inflamatia nervilor periferici care duc la aparitia unor furnicaturi in degete sau amortirea membrelor.

Boala Lyme – stadiul 3

Infectia este persistenta, apar complicatii ale bolii, dintre care unele pot fi ireversibile.

Boala lyme poate trcece de la sine, insa uneori se poate complica cu afectare de organe. De aceea daca observati o muscatura de capusa ori o zona rosie pe piele (rash-ul primar), prezentati-va imediat la medic.

boala lyme

Boala lyme – diagnostic

Foarte simplu si sigur de diagnosticat boala lyme este atunci cand medicul observa urticaria specifica acestei boli. Pentru urticaria dispare destul de repede, este indicat sa o fotografiati pentru a-i arata medicului.

Citește și:

Exista insa situatii cand urticaria caracteristica nu apare, iar medicul trebuie sa orienteze diagnosticul. Pentru ca celelalte simptome ale bolii se intalnesc si in multe alte afectiuni, este indicat sa ii spuneti medicului, daca ati sesizat, ca ati fost muscati de o capusa.

Testele specifice pentru boala Lyme necesita analize de sange si se dozeaza anticorpii pentru Borrelia burgdorferi. Uneori testele pot fi fals negative, daca pacientul se afla inca in perioada de incubatie, peste ca sunt necesare minim 2 saptamani ca acesti anticorpi sa se formeze. Asadar testele de sange pot fi repetate la un anumit interval.

O situatie mai dificila este aceea in care pacientul prezinta afectare de organ, insa nu stie ca a fost muscat de o capusa si nici nu a prezentat urticaria caracteristica bolii lyme. In aceasta situatie se fac analize generale de sange, se poate cere o electrocadiograma, chiar si un RMN daca este afectat sistemul nervos central, dar si alte analize specifice organelor afectate. Se elimina posibilitatea existentei altor boli, se testeaza anticorpii pentru Borrelia burgdorferi si se trateaza complicatiile.

Citește și:

Boala lyme – tratament

Tratamentul bolii, in stadiu incipient, este destul de simplu, cu antibiotice administrate pe cale orala, cum ar fi doxiciclina, penicilina, eritromicina.

Atunci cand apare afectarea de organ, boala va fi tratata in spital unde se vor administra antibiotice intravenos, dar se vor lua si masuri de tratament si prevenire a complicatiilor pentru organele afectate, tratamentele fiind individualizate fiecarui pacient in parte.

Foto: urticarie migratoare, urticarie tinta, parazitoza cutanata - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.