Setari Cookie-uri

Toxoplasmoza, infectie cu urmari grave la femei

Toxoplasmoza este o infectie parazitara ce se datoreaza patrunderii in organismul umana a oochistului de Toxoplasma gondii.

Toxoplasmoza este o infectie parazitara ce se datoreaza patrunderii in organismul umana a oochistului de Toxoplasma gondii.

Toxoplasmoza

Acest parazit prezinta mai multe forme: de chist, forma cea mai rezistenta cu care se pot infecta pisicile (felinele), in organismul acestora parcurge ciclul complet (oochist) si este eliminat prin fecalele felinelor, prin intermediul carora se poate infecta solul (traieste si 18 luni in solul umed), apele, plantele, astfel oochistul ajunge sa fie ingerat de om, unde infectia cu Toxoplasma se face sub forma de trofozoit a acestui parazit. In general la o persoana sanatoasa infectia cu Toxoplasma nu produce o patologie serioasa, chiar se estimeaza ca un procent destul de mare din populatie prezinta toxoplasmoza. Problemele apar cand acest parazit infecteaza un imunosupresat (o persoana cu un sistem imun deficitar) sau o gravida care poate transmite infectia fatului, provocandu-i grave malformatii la nivelul sistemului nervos si a altor organe (de obicei toxoplasmoza este o cauza importanta a avorturilor spontane). Toxoplasma se mai poate transmite de asemenea prin sange sau transplant de organe. Din fericire, daca o persoana a fost infectata cu toxoplasma, nu mai poate fi reinfectata.

Citește și:

Cum se poate dobandi toxoplasmoza?

Modul de contaminare poate fi:

  • Fecal-oral, aceasta transmitere se realizeaza prin venirea in contact a omului cu orice obiect care a fost contaminat cu fecalele unei pisici cu toxoplasma. Spre exemplu infectarea se poate produce cand se schimba nisipul la pisici sau cand se efectueaza manevre de gradinarit in pamant contaminat cu fecale de pisica infectata, prin consumul unei ape infectate sau a unor plante nespalate. Mai exista si posibilitatea contaminarii indirecte printr-o gazda intermediara reprezentata de animale si pasari, astfel ca, mancand produse preparate insuficient din carnea acestora va puteti infecta. De obicei acest parazit este sensibil la caldura, putand fi distrus la 56 de grade Celsius.
  • Transmiterea transplacentara: Mama care se infecteaza cu toxoplasma transmite parazitul copilului. Cu cat varsta gestationala este mai mica, cu atat acesta strabate mai greu bariera placentara, insa odata cu dezvoltarea placentei scade gradul de filtrare si cu cat infectia gravidei survine in luni mai avansate de sarcina cu atat riscul de infectare a copilului este mai mare. In general exista o profilaxie pentru toxoplasma a gravidelor, se testeaza daca au fost infectate inainte de a ramane insarcinate si se urmaresc pe tot parcursul sarcinii etc. Daca mamele au fost infectate inainte de sarcina, atunci vor dezvolta anticorpi specifici pe care ii vor transmite fatului si acesta nu va face infectie cu Toxomplasma. Daca insa infectia gravidei survine in timpul sarcinii riscul de a transmite infectia copilului creste cu cat infectia a fost produsa intr-o luna mai tardiva de sarcina. Daca infectia apare la 8 saptamani inainte de nastere va fi sigur transmisa fatului.
  • Transmiterea prin sange sau transplant de organe.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.