Advertorial Tot ce trebuie sa stii despre lentilele de contact medicale

Kudika
2 Martie 2012

Dr. Laura Ionascu, medic specialist oftalmologie, Centrul Medical Medsana ne prezinta informatii de specialitate privind lentilele de contact medicale, tipurile acestora precum avantajele si dezavantajele alegerii lentilelor de contact medicale.

Dr. Laura Ionascu, medic specialist oftalmologie, Centrul Medical Medsana ne prezinta informatii de specialitate privind lentilele de contact medicale, tipurile acestora precum avantajele si dezavantajele alegerii lentilelor de contact medicale.

Ce sunt lentilele de contact medicale?

Tot ce trebuie sa stii despre lentilele de contact medicaleLentilele de contact au fost create in scop medical, dar din ratiuni estetice; astfel, cei care au nevoie de ochelari, dar nu vor sa ii mai poarte, pot sa opteze pentru inlocuirea sau alternarea lor cu lentilele de contact in anumite conditii, dupa consultarea medicului specialist. Acum ne referim strict la lentilele medicale, nu la cele colorate sau cosmetice, care tin mai degraba de dorinta de schimbare a culorii irisului.

Lentilele sunt mici meniscuri care adera la suprafata anterioara oculara si corecteaza problemele de vedere.

De cate tipuri sunt lentilele de contact medicale?

Dupa forma lor, ele sunt sferice, torice, bifocale si multifocale, iar dupa caracteristicele materialului din care sunt fabricate, pot fi de 3 tipuri: moi (flexibile)din hidrogel cu continut de apa 35-80% cu buna permeabilitate la gaz (oxigen/dioxid de carbon), dure din plexiglas (PMMA, polimetilmetacrilat) cu slaba permeabilitate la gaz (din acest considerent ele au ramas ca indicatie limitata) si semidure din silicon, fluorocarbon sau siliconacrilat cu permeabilitate mai buna la oxigen/dioxid de carbon.

Cand sunt recomandate/ contraindicate lentilele de contact medicale?

Puteti opta pentru lentilele de contact daca doriti sa alternati ochelarii de vedere sau sa renuntati la ei. Sunt cazuri medicale cand medicul indica purtarea lentilelor de contact, de exemplu cand exista o diferenta mai mare de 2.5 Dsf intre cei de ochi, in cazul astigmatismului neregulat care nu poate fi corectat prin prescriptie optica (keratokonus, cicatrici corneene secundare, status post transplant cornean sau dupa diverse tehnici chirurgicale refractive).

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri