Setari Cookie-uri

PRUNELE USCATE - Alimentul EXTRAORDINAR pe care toate femeile

Prunele uscate sunt exceptionale pentru sanatate si in mod particular pentru sanatatea oaselor si in tratarea si combaterea osteoporozei! Nu degeaba batranii de la tara puneau prune la uscat pentru a le consuma in restul anului.

Sursa: Garbo.ro

"Toate fructele si legumele au un efect pozitiv in nutritie, insa in materie de sanatate a oaselor, prunele uscate sunt exceptionale. (Bahram H. Arjmandi)

Conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de stat din Florida si publicat in Aging Research Review se pare ca prunele uscate ajuta in tratarea osteoporozei la femeile aflate in perioada post menopauza. Aceasta capacitate a lor de a combate osteoporoza se datoreaza concentratiei ridicate de boron, un mineral mai putin cunoscut si despre care se crede ca joaca un rol important in prevenirea osteoporozei si a osteopeniei. O singura portie de prune uscate pe zi (100 grame) furnizeaza necesarul zilnic de boron.

prune uscate, beneficii prune uscate

Foto: Prune uscate, prune proaspete via Shutterstock

Asadar, prunele uscate sunt o sursa semnificativa de boron care ajuta la imbunatatirea densitatii minerale osoase si la evitarea aparitiei fracturilor. Ele pot fi introduse in dieta celor care sufera de osteoporoza si folosite drept tratament alternativ.


“De-a lungul carierei mele, am testat numeroase fructe, inclusiv curmale, smochine, capsuni si struguri si niciunul nu a ajuns nici pe aproape sa aiba efectul pe care il au prunele uscate asupra densitatii osoase”, a afirmat Bahram H. Arjmandi, profesor universitar si presedinte in cadrul Departamentului de Nutritie, Alimente si Stiinte ale Colegiului de Stiinte Umane. “Toate fructele si legumele au un efect pozitiv in nutritie, insa in materie de sanatate a oaselor, acest aliment in mod particular este exceptional”,
afirma acesta intr-un material bazat pe cercetarile Universitatii din Florida si publicat pe www.sciencedaily.com.

Prunele sunt bogate in carbohidrati si sunt totodata o sursa excelenta de fibre (6,1 grame la 100 de grame), potasiu, boron si magneziu. In compozitia prunelor uscate regasim si cupru si mangan. Contin de asemenea, dar in doze mici, si fosfat de magneziu, fier, calciu.

Desi sunt bogate in zaharuri simple, prunele nu cauzeaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange si au un indice glicemic mediu.

In anii ‘90, o echipa de cercetatori in cadrul Universitatii Tufts din Boston a conceput un test menit sa masoare capacitatea antioxidanta a alimentelor. Se pare ca prunele uscate au obtinut un scor mai inalt decat orice alte fructe proaspete sau uscate. Prunele uscate contin de 2 ori mai multi antioxidanti decat strugurii si afinele proaspete, de 4 ori mai multi antioxidanti decat capsunile, de 6 ori mai multi antioxidanti decat prunele proaspete.

Prunele uscate contin fibre ce asigura mentinerea unei digestii echilibrate si previn astfel aparitia constipatiei, a hemoroizilor si a afectiunilor digestive.[...] Citeste continuarea pe Garbo

Foto homepage: Prune uscate, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Martie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.