Batranii nostri foloseau ceaiul de urzica in diverse tratamente, dar si pentru prevenirea bolilor de primavara la copii si adulti.

Reteta batraneasca a ceaiului de urzica

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Iata cum se prepara:

  • Se foloseste urzica proaspat culeasa, preferabil urzica salbatica;
  • La o cana de apa se pune jumatate de cana de urzica.

Se pune apa la fiert (bunicii nostri foloseau apa din fantana sau de la izvor), la foc mic, pentru a nu grabi incalzirea. Pentru ca apa este un lichid special, considerat “cu memorie” te invitam sa citesti si Memoria APEI si fascinantele cristale de apa

Cand apa fierbe, se ia de pe foc si se lasa un minut. Intre timp se toaca marunt frunzele de urzica, apoi se pun in apa fierbinte. Se acopera si se lasa la infuzat 15 minute, amestecand din cand in cand pentru a obtine o dilutie mai buna.

ceai de urzica: reteta si beneficii

Beneficiile extraordinare ale ceaiului de urzica pentru organism

Daca prepari ceaiul de urzica dupa reteta de mai sus, atunci trebuie sa stii ca apa racita un minut are deci mai putine grade Celsius si nu va distruge vitaminele continute de urzica. Daca totusi doresti sa te bucuri de toate proprietatile acestor plante cu adevarat medicinale, atunci poti consuma si urzicile din ceai. De nu... poti strecura ceaiul.

Ceaiul de urzici este bogat in vitamine, minerale, substante active si nutrienti de care organismul nostru are nevoie primavara pentru a-si reface depozitele energetice dupa iarna lunga si pentru a mentine tonusul sistemului imunitar.

Beneficiile ceaiului de urzica

Ceaiul de urzici prezinta numeroase beneficii in organism, dintre care enumeram:

  • Combate caderea parului. Se va clati parul cu ceai de urzici dupa fiecare spalare.
  • Purifica tenul – se clateste fata in fiecare seara cu ceai de urzica;
  • Este cicatrizant. Se fac spalaturi si se pun comprese cu ceai de urzica peste rani;
  • Gargara cu ceai de urzica ajuta in combaterea tusei si trateaza amigdalele marite.
  • Fumatorilor le este recomandat sa clateasca gura, dupa spalarea pe dinti, cu ceai de urzica – reduce riscul de aparitie a cancerului oral, dar si de aparitie a tartrului si cariilor dentare.
  • Calmeaza ulcerul, gastrita si mucoasa stomacului;
  • Ceaiul de urzica, baut rece, ajuta in calmarea arsurilor in cazul celor care sufera de reflux gastroesofagian;
  • Daca amestecati o cana de ceai de urzica cu 3 pastile de aspirina si clatiti fata de doua ori pe zi, veti combate acneea;
  • Ceaiul de urzica ajuta in eliminarea excesului de acid uric din organism. Este bine sa beti o cana de ceai de urzica pe zi si sa consumati, taiate marunt in salata, 5 frunze praspete de dud. Doar in cele 3 luni ale primaverii veti constata echilibrarea nivelului acidului uric in sange.
  • Ceaiul de urzica ajuta si in prevenirea sau eliminarea pietrelor la rinichi.
  • Este un bun detoxifiant si protector hepatic, iar persoanele care sufera de ciroza, hepatita sau ficat gras ar trebui ca, in sezon, sa consume doua cani de ceai de urzica pe zi, prima cana dimineata pe stomacul gol.
  • Ceaiul de urzica este recomandat in osteoporoza;
  • Amelioreaza simptomele la menopauza;
  • Inhalatia cu ceai de urzica ameloioreaza rinita alergica;
  • Ceaiul de urzica echilibreaza hormonii, ajuta glanda tiroida si pancreasul.

In tot sezonul, consumati dimineata, pe stomacul gol, o cana cu ceai de urzici pe stomacul gol. Dupa numai o saptamana efectele sunt uimitoare.

Foto: ceai - shutterstock.com

Secretele ceaiului de urzica
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: