Setari Cookie-uri

Uleiul de ficat de cod, super-alimentul cu beneficii nestiute asupra sanatatii

Afla cum il administrezi ca sa beneficiezi la maximum de proprietatile lui.

Uleiul de ficat de cod ofera, la momentul actual, cea mai buna combinatie de acizi grasi esentiali Omega-3, in concentratie ridicata, pe care organismul uman nu ii poate sintetiza singur, precum si vitaminele A, D si E. Prezenti in toate celulele organismului, acizii grasi Omega-3 ajuta la buna functionare a inimii si a creierului, iar vitamina D intareste imunitatea intr-o masura chiar mai mare decat vitamina C. Conf. Dr. Victoria Hurduc va invata cum sa il administrati ca sa va bucurati de efectele lui terapeutice.

Importanta acizilor grasi esentiali este adusa tot mai des in discutie, insa pentru a intelege de ce sunt vitali pentru organism, trebuie inteles mai intai mecanismul lor de functionare in cadrul corpului uman. Organismul nostru produce singur majoritatea acizilor grasi de care are nevoie, insa unele tipuri de acizi grasi trebuie supliniti din exterior, din alimente sau suplimente. Din aceasta categorie fac parte si acizii grasi esentiali, care sunt de tipuri: Omega-6 si Omega-3. Alimentatia moderna contine o cantitate indeajuns de mare sau uneori chiar prea mare de Omega-6, insa o cantitate mult prea mica de acizi grasi esentiali de tip Omega-3, cu rol vital in buna functionare a organismului, ceea ce poate conduce la dezechilibre grave in organism. In timp ce dieta stramosilor nostri era bogata in Omega-3, datorita consumului de peste gras si legume verzi, dieta moderna contine o cantitate mult mai mica din acesti nutrienti valorosi.

Citește și:

Acizii grasi Omega-3 sunt insa foarte importanti pentru buna functionare a organismului, de la momentul conceptiei si de-a lungul intregii vieti, cu rol principal in dezvoltarea creierului la fat si in mentinerea sanatatii creierului adult. Acizii Omega-3 contribuie la buna dezvoltare si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central si a ochilor. Acestia se gasesc in membranele fiecarei celule din corp si in vasele de sange si au beneficii directe asupra inimii, controland toate procesele inflamatorii si reactiile alergice.

Cum alegi cel mai bun ulei de ficat de cod

Desi in ultima vreme se discuta tot mai mult despre importanta acizilor grasi polinesaturati esentiali Omega-3 in preventia si tratarea mai multor afectiuni, foarte multe persoane scapa din vedere doza zilnica recomandata si nu multi realizeaza ca desi produsul respectiv (capsule sau varianta lichida) are 1 gram sau mult de ulei de peste/acizi grasi Omega-3, cantitatea de DHA si EPA- cei mai importanti acizi grasi de tip Omega-3 - este mult mai mica.

Citește și:

De ce se intampla acest lucru? Nu toate sursele naturale contin o cantitate mare de DHA si EPA (de exemplu, uleiul de rechin, uleiul de krill, uleiul de peste in general), intrucat produsul de productie este mai costisitor. In schimb, surse mai concentrate de DHA si EPA sunt pestii grasi de apa sarata: de exemplu, uleiul de ficat de cod are unul dintre cele mai ridicate niveluri de DHA si EPA. Medicii si oamenii de stiinta recomanda consumul unui gram de acizi grasi Omega-3 (DHA + EPA) in fiecare zi, pentru toata familia, incepand de la copii (de la 4 saptamani de viata), pana la bunici. O lingurita de ulei de ficat de cod contine doza optima de acizi grasi esentiali Omega-3 (1g) si vitaminele A, D si E.

Pe piata, exista foarte multe variante de suplimente/medicamente pe baza de Omega-3, insa nu toate au un continut optim de DHA si EPA – 1g, chiar daca au 1g de ulei de peste/ acizi grasi Omega-3. De aceea, atunci cand alegeti acest produs, este important sa verificati in primul rand doua lucruri: daca acesta contine doza necesara DHA si EPA si daca pestele din care acesta este extras provine din apele arctice. Doza zilnica recomandata de DHA si EPA este de 1 gram pe zi.

Citește și:

Gust si aroma placute

De ce sunt insa acizii DHA si EPA atat de importanti? In urma studiilor, s-a demonstrat ca o mare cantitate de DHA se gaseste in creier, aparatul cardiovascular si ochi, in timp ce EPA este acidul implicat in procesele inflamatorii. “Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai abundent acid gras din creierul uman. Nivelul acestuia variaza in functie de varsta, fiind mai mare pe parcursul dezvoltarii cerebrale accelerate din primii ani de viata si scazand semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Aportul de acizi grasi esentiali polinesaturati cu catena lunga, indeosebi DHA si EPA (Omega-3) este asociat cu o dezvoltare mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, profilaxia bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic, imbunatatirea evolutiei sarcinei si a calitatii somnului etc.”, adauga medicul Victoria Hurduc.

Citește și:

Variantele moderne de ulei de ficat de cod au o aroma si un gust placut (lamaie, tutti-frutti). Cel care a revolutionat productia de ulei de ficat de cod a fost farmacistul Peter Möller, care a observat ca locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se imbolnaveau foarte rar, datorita consumului frecvent de ulei si, pornind de la aceasta baza, s-a dedicat cercetarii metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare si la un pret accesibil. Astfel, a dezvoltat si patentat metoda utilizarii aburului in procesul de extractie a uleiului din ficat de cod proaspat, pastrandu-se astfel substantele nutritive. In anul 1854, a pus bazele companiei sale, la Oslo, bazandu-se pe cod salbatic capturat la Lofoten, pe coasta arctica norvegiana, cu cele mai pure ape reci de pe glob si materie prima de cea mai buna calitate (nivelul de toxine si de impuritati este minim).

Citește și:

5 reguli pentru o buna administrare

  1. Nu e nevoie de analize prealabile administrarii. „In dozele recomandate, continutul de acizi grasi esentiali nu prezinta risc de supradozare. Doar in ceea ce priveste vitaminele D, A si E, trebuie luata in considerare si posibilitatea existentei acestora in alte suplimente/medicamente administrate concomitent copilului, astfel incat sa nu depasesca dozele zilnice recomandate”, adauga medicul Victoria Hurduc.
  2. Fara contraindicatii. „Conform numeroaselor studii clinice documentate stiintific, nu exista contraindicatii privind administrarea uleiului de ficat de cod”, ne lamureste medicul.
  3. Simplu de administrat. Uleiul de ficat de cod se poate administra in orice moment al zilei, insa pentru a se evita omiterea terapiei, medicul recomanda sa va formati o rutina a administrarii, in acelasi moment al zilei. „Referitor la perioada administrarii, aceasta variaza foarte mult in functie de principala indicatie. De exemplu, pentru hipercolesterolemie, dislipidemie, obezitate, diabet etc., uleiul de ficat de cod e un adjuvant al tratamentului de baza recomandat pe perioade indelungate, de cel putin cativa ani (1-5 ani). Pentru efectul imunomodulator, se recomanda administrarea sa in primii an de viata, cunoscuti pentru asocierea cu un risc crescut de infectii intercurente respiratorii sau in orice alta perioada a vietii caracterizata prin infectii recidivante, cu diferite localizari (ORL, respiratorii, digestive etc.)”, spune conf. dr. Hurduc.
  4. Recomandat de la 1 luna. Uleiul de ficat de cod poate fi administrat fara probleme, de la varsta de 4 saptamani, in conditii sigure, cu efecte benefice pentru cresterea si dezvoltarea copilului, „de la dezvoltarea mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, modularea raspunsului imun, abilitatea de a rezolva probleme, cresterea calitatii somnului etc.”, mai spune medicul, care recomanda, de asemenea, sa verificati eticheta fiecarui produs, pentru a va asigura ca produsul indeplineste standardele de siguranta care se impun pentru administrarea la sugari.
  5. Ulei de ficat de cod sau alte organe de peste? Ficatul de cod salbatic este una dintre cele mai bogate surse de acizi grasi esentiali Omega-3 (in special DHA si EPA), spre deosebire de carnea sau alte organe ale pestelui care nu contin cantitati similare de DHA si EPA: „Din acest motiv, atunci cand alegeti un ulei de ficat de cod, verificati atent continutul de DHA si EPA. De exemplu, multe dintre suplimentele alimentare de ulei de peste prezentate sub forma lichida sau de capsule de 1 gram (si uneori si peste 1 gram) au o cantitate de acizi grasi polinesaturati esentiali DHA, plus EPA mai mica de 0,5 grame), insuficienta pentru asigurarea efectelor benefice dorite.

Varstnicii si persoanele care lucreaza in spatii inchise, deficit mai mare de vitamina D

Vitamina D este o alta componenta esentiala a uleiului de ficat de cod. Ani la rand, despre vitamina D s-a spus doar ca ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, insa studii recente au demonstrat si alte beneficii importante ale acesteia, printre care cel mai important este cel de intarire a sistemului imunitar, intr-o masura chiar mai mare decat vitamina C.

Citește și:

Alte beneficii ale vitaminei D:

  • Favorizeaza absorbtia de fosfor si calciu in tractul intestinal si ajuta astfel la buna functionare a sistemului nervos si muscular;
  • Are efect terapeutic in cazul cancerelor, bolilor circulatorii, sclerozei multiple si inflamatiilor pielii
    Au fost observate deficiente ale vitaminei D la toate categoriile de varsta, insa exista anumite grupuri vulnerabile, precum varstnicii de peste 65 de ani si persoanelor obeze. Alte categorii la risc sunt persoanele care lucreaza in spatii inchise, care nu beneficiaza indeajuns de expunere la razele UV, cei care obisnuiesc sa foloseasca creme cu protectie solara mare, persoanele sedentare sau celor a caror alimentatie este saraca in lactate si peste gras.

*Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru Doctor in stiinte medicale
Competenta Gastroenterologie Pediatrica si Ecografie Generala
sef de sectie la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”
Presendinte Comisie Nutritie – SRGHNP (Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica)

Foto: ulei de peste -shuttesrrtcok.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.