Este vorba despre fructele de maces, folosite in medicina traditionala de mii de ani, utilizate in gemuri, tincturi, ceaiuri si chiar in obtinerea vinului – vinul de macese, considerat o licoare medicinala.

Superalimentele pe care le consuma si nutritionistii!

beneficiile maceselor

Ce contin macesele si de ce sunt atat de valoroase pentru sanatate?

Macesele sunt bogate in antioxidanti, in substante care reduc stresul oxidativ, care stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor, dar si in vitamine precum vitamina A, vitamina E, vitamina K, PP, vitamina C, in minerale precum sodiu, potasiu, fier, magneziu, zinc, dar si in flavonoizi, acizi grasi omega, proteine, zaharuri si vitamine din complexul B (vitaminele B se gasesc in special in semintele maceselor).

Cum putem consuma macesele?

Aceste fructe pot fi spalate, maruntite si utilizate in salate, cu tot cu seminte, sau tocate in robot si puse la macerat in ulei de masline, urmand a fi ulterior folosite in diverse sosuri. Macesele pot fi consumate in smoothie-uri, dar si in ceaiuri, pot fi folosite in tincturile medicinale sau chiar utilizate in obtinerea renumitului vin medicinal de macese.

Care sunt beneficiile maceselor?

Macesele intaresc sistemul imunitar si te apara de boli

Macesele sunt cele mai active fructe de sezon privind intarirea sistemului imunitar. Bogate in vitamine si mai ales in vitamina C, macesele te apara de gripa si raceli, iar ceaiul de macese te ajuta sa te vindeci mai repede daca ai contactat deja aceste boli.

beneficiile maceselor

Macesele te ajuta sa slabesti

Aceste fructe accelereaza metabolismul, iar daca sunt consumate cu tot cu semintele bogate in acizi grasi omega vor stimula de asemenea mobilizarea grasimilor din depozite si vor ajuta in accelerarea arderii grasimilor.

Este recomandat sa uscati fructele de maces apoi sa le dati prin robot sau rasnita pana ce le maruntiti bine, cu tot cu seminte. Aceasta pudra o veti folosi in salate, in smoothie-uri, in salate de fructe. Nu o preparati termic, caci prin incalzire vitaminele sunt distruse.

Macesele imbunatatesc vederea si intineresc pielea

Bogate in betacaroten, precursorul vitaminei A, macesele devin buni aliati in mentinerea sanatatii ochilor si prevenirea degenerescentei maculare – cea mai frecventa patologie oftalmologica la adult.

Continand deopotriva vitamina A, C si E, macesele conribuie la prevenirea formarii ridurilor si vergeturilor si ajuta in refacerea structurii de colagen subcutanate, conferind astfel pielii un aspect mai tanar si mai sanatos.

Macesele trateaza anemia

Anemia feripriva are nevoie in tratament de alimente bogate atat in fier, cat si in vitamina C. Aceasta pentru ca fierul isi modifica valenta in stomac numai in prezenta vitaminei C, fierul devenind astfel absorbabil in organism. Macesele au un continut ridicat in vitamina C si pot fi de un real folos in tratarea anemiei.

Macesele curata rinichii

Se recomanda sa beti un ceai combinat de macese cu matase de porumb pentru curatarea rinichilor de pietre si pentru prevenirea infectiilor urinare.

Macesele ajuta in scaderea colesterolului rau

Macesele, alaturi de papadie (vezi beneficiile aici), nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor care sufera de hipertensiune sau boli de inima. Aceasta pentru ca macesele ajuta in scaderea colesterolului rau din sange, reducand ateroscleroza, moderand tensiunea arteriala si reducand riscul de infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.

Nu lasati sa treaca nicio toamna fara a culege macese salbatice si a le introduce apoi in dieta.

Beneficiile incredibile ale ceaiului de mac
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: