Supranumită ÎNGERUL FLORILOR: planta miraculoasă pe care o ignorăm cu toții

Este galbenă, iar semințele ei ne împlinesc dorințe: această floare crește pe toate drumurile și înflorește din primăvară până toamna târziu. Nu degeaba ne-a lăsat natura această floare pe care o găsim pe o perioada atât de lungă de timp, având proprietăți miraculoase pentru sănătate.

Este vorba despre banala păpădie, numită în medicină naturistă și ÎNGERUL FLORILOR, datorită beneficiilor sale extraordinare pe care le aduce în sănătate.

Păpădia: ce știm despre originile și beneficiile acestei plante?

Păpădie (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae. Are o tulpină scundă, ramificată, de culoare roșiatică, acoperită cu un puf fin. Florile sunt galbene, aglomerate în capete mari și sunt însoțite de frunze mari, care sunt în formă de lopată. Planta este originară din Europa și Asia, dar este raspândită în prezent în toată lumea.

Beneficiile păpădiei în medicina tradițională

Păpădia este o plantă medicinală folosită de secole în diverse terapii naturiste. În medicina tradițională chineză, floarea de păpădie era folosită pentru a trata bolile de rinichi și pentru a detoxifia organismul. În Europa, era folosită pentru a trata problemele digestive și pentru a reduce inflamațiile.

Retail jobs

Păpădia este o plantă bogată în nutrienți, care includ vitaminele A, C și K, precum și mineralele fier, calciu, magneziu și potasiu. Floarea de păpădie este, de asemenea, o sursă bogată de inulină, o fibră prebiotică care ajută la îmbunătățirea digestiei, la slăbire si la scăderea glicemiei, reducând rezistența la insulină.

Păpădia este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea excesului de apă din organism (reduce edemele). Această proprietate este utilizată pentru a trata retenția de apă și umflarea picioarelor, apariția cearcanelor etc. De asemenea, se crede că păpădia ajută la detoxifierea ficatului și la stimularea secreției biliare.

Îți recomandăm să citești și: Păpădia: MINUNE pentru sănătate și atât de ușor de utilizat

Păpădia este și un antiinflamator natural puternic. Acest lucru se datorează compușilor activi din plantă, cum ar fi inulina și acizii fenicolici. Aceste compuși ajută la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea durerii.

Păpădia este, de asemenea, un laxativ natural blând, ajută la îmbunătățirea digestiei și la promovarea unui scaun normal. De asemenea, se crede că păpădia ajută la prevenirea constipației cronice.

Păpădia este o plantă medicinală versatilă și eficientă, care poate fi folosită pentru tratarea multor probleme de sănătate.

beneficii papadieFoto: Digihelion/ shutterstock.com

De la păpădie se folosesc în medicina naturistă frunzele și florile. Frunzele se consumă proaspete, în salate, reprezentând unul dintre cele mai eficiente TRATAMENTE NATURISTE ÎN BOLI CARDIOVASCULARE, iar din flori se poate face sirop de păpădie (cunoscut și ca “mierea de păpădie”) sau ceai de păpădie.

Vă recomandăm să citiți și articolul: Păpădia: beneficii pentru sănătate

Beneficiile siropului de păpădie (mierea de păpădie)

Siropul de păpădie se mai numește în popor și mierea de păpădie, are un gust dulce-amărui, specific papadiei și o aromă foarte discretă. Culoarea siropului variază în funcție de zahărul pe care îl folosiți la preparare, noi va recomandăm zahăr nerafinat sau de cocos.

Siropul de păpădie poate fi consumat ca și mierea, de aici și demumirea sa populară: pe pâine, la îndulcirea prăjiturilor, la umplerea clătitelor, pe gogoși, în diverse sosuri dulci etc.

Iată care sunt principalele beneficii ale siropului de păpădie:

  • Reglează tensiunea arterială;
  • Previne apariția bolilor de inimă;
  • Ajută în detoxifierea ficatului;
  • Curăță “nămolul” de la fiere (vezica biliară);
  • Crește imunitatea;
  • Este puternic energizant, recomandat în perioadele de suprasolicitare fizică și intelectuală sau de convalescență;
  • Scade inflamațiile din corp și ajută în tratarea ganglionilor inflamați
  • Detoxifică organismul

Este ideal pentru tratarea acneei și pentru măștile faciale: o linguriță de bicarbonat, 10 picături zeamă de lămâie, o lingură sirop de păpădie, o aspirina pisată, o linguriță ulei de jojoba – și masca este gata. Se aplică pe tenul curățat și se lasă să acționeze o oră. Se clătește cu apă călduță.

beneficii reteta sirop de papadie - miere de papadieFoto: Elena Schweitzer/ shutterstock.com

Sirop de păpădie rețetă

Florile de păpădie se culeg dimineață, până în ora 12 și se folosesc imediat, pentru a nu prinde gust amar.

Ingrediente pentru siropul de păpădie:

  • Doi pumni mari de păpădie (aproximativ 4 căni de flori);
  • 1 kg sau 900g zahăr nerafinat;
  • O jumătate de lămâie (se poate folosi cu tot cu coajă dacă nu a fost tratată);
  • O jumătate de portocală.
  • Sirop de păpădie: mod de preparare

Se spală în apă rece florile de păpădie de praf și impurități. Se pun apoi într-un litru de apă rece și se așează pe foc (la foc mic), fiind lăsate să fiarbă lent. După ce a dat în clocot se oprește focul și se lasă astfel recipientul până a două zi, cu florile în el, acoperit.

A două zi se scurg florile prin sită, iar sucul obținut se pune pe focul dat la mic, peste care se adaugă zahărul, lămâia și portocala tăiate felii. Se amestecă continuu până ce se topește tot zahărul, apoi se amestecă din când în când pentru a nu se lipi. Fiind la foc mic, apa se evaporă lent, iar siropul se formează fără a clocoti. Când consistența siropului este vâscoasa, se ia de pe foc și se păstrează în recipiente de sticlă.

Este indicat ca siropul să nu fie prea apos, căci altfel va fermenta în timp, dar nici prea vâscos pentru că se zaharisește.

Beneficiile ceaiului de păpădie

Pentru a obține ceai de păpădie aveți nevoie de flori uscate: o linguriță de flori uscate la o cană de apă fierbinte, lăsându-se la infuzat 15 minute.

Ceai de păpădie BIO este disponibil și online pe site-ul Vegis.ro

Dacă ceaiul nu este îndulcit, poate fi băut și de către persoanele care suferă de diabet zaharat, fiind chiar indicat în această boală.

beneficii ceai de papadie

Foto: vetre/ shutterstock.com

Iată care sunt principalele beneficii ale ceaiului de păpădie:

  • Întărește sistemul imunitar;
  • Reglează valorile glicemiei;
  • Reglează tensiunea arterială și este indicat persoanelor care suferă de boli cardiovasculare;
  • Este indicat în icter sau la persoanele cu pietre la fiere (litiază biliară);
  • Detoxifică organismul;
  • Spală rinichii;
  • Stimulează refacerea funcțiilor ficatului;
  • Energizează, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare sau de refacere a organismului, cum ar fi în convalescență sau după operații.
  • Tratează și ameliorează bolile de piele și alergiile;
  • Ideal în curele de slăbire – se bea dimineața pe stomacul gol câte o cană, dar și cu jumătate de ora înainte de masă.
  • Ameliorează simptomele gutei;
  • Aplicat prin comprese locale, ameliorează varicele.

Rețetă: salată din frunze de păpădie

Frunzele de păpădie sunt bogate în fibre, în antioxidanți, dar și în anumiți nutrienți speciali care ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea aterosclerozei.

beneficii frunze de papadie: reteta salata de papadieFoto: Lunov Mykola/ shutterstock.com

Efectele hipolipemiante și antioxidante ale frunzelor de păpădie au fost deja demonstrate în studii de specialitate, acestea având rolul de a stimula activitatea enzimelor antioxidante din sânge, de a crește funcțiile sistemului imunitar, de a scădea riscul de cancer, de a reduce inflamația și de a proteja organismul în fața riscurilor bolilor cardiovasculare.

Rețetă salată cu frunze de păpădie: ingrediente și mod de preparare

  • 1/2 cană de frunze de păpădie rupte cu degetele
  • 1/4 ceapă roșie tocată cuburi
  • 1 morcov ras
  • 1/4 țelină mică rasă
  • 1 castravete tăiat rondele
  • 1 ardei gras
  • Zeamă de la o jumătate de lămâie
  • 1 roșie coaptă bine;
  • ½ avocado
  • 1 lingură muguri de pic
  • 1 lingura merisoare confiate
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță oțet balsamic

Se curată și se taie legumele în cubulețe. Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se adaugă uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se amestecă bine. Salată se servește rece.

Sursa foto main: nblx/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri