Setari Cookie-uri

Vrei sa afli cat esti de sanatoasa? Scoate limba!

O singura privire la limba iti poate oferi informatii despre ceea ce se intampla in interiorul corpului tau.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

Copyright interior si prima pagina: AlenD / Shutterstock

Stim ca stii ca nu este frumos sa scoti limba insa atunci cand esti doar tu cu tine, scosul limbii si examinarea periodica a acesteia in oglinda este mai mult decat indicat. Culoarea, textura si umiditatea limbii sunt indincii pertioase ale starii tale generale de sanatate.

O singura privire la limba iti poate oferi informatii despre ceea ce se intampla in interiorul corpului tau. Atunci cand limba se decoloreaza, are caracteristici neobisnuite, dureroase sau zone rigide si umflate, e semn ca ceva nu functioneaza cum trebuie. Uneori, o modificare a aspectului sau poate fi un indiciu al unui deficit de vitamine simplu sau al faptului ca trebuie sa acorzi mai multa atentie igienei dentare. Dar, in unele cazuri, acesta poate semnaliza ceva mai grav, care are nevoie de atentie medicala. O limba sanatoasa, normala ar trebui sa fie de culoare roz, uniforma, fara nici o zona de textura sau culoare diferita. O astfel de limba arata un corp bine echilibrat si functional.

Citește și:

Limba neagra

Papilele de pe limba pot deveni uneori negre ca urmare a prezentei bacteriilor dar si a anumitor alimente si a tutunului, a unor antibiotice si medicamente, apei de gura. Adesea, igiena orala deficitara este un factor major. Limba neagra nu semnifica ceva grav insa este inestetica fiind cunoscuta drept limba paroasa si neagra.

Deshidratarea sau excesul de cafea pot genera limba neagra. Aceasta poate avea ca rezultat un gust metalic in gura si o respiratie urat mirositoare. Foloseste o periuta de dinti moale pentru a curata limba in mod regulat. In cazul in care aspectul de limba neagra dureaza mai mult de 10 de zile, consulta un medic.

Limba galbena

Aspectul galben este generat de bacterii. Papilele se pot inflama din cauza deshidratarii, respiratiei pe gura in loc de nas, febrei sau fumatului in exces. O igiena orala meticuloasa va rezolva problema iar limba va reveni la un roz sanatos.

Citește și:

Limba alba

Limba alba poate avea mai multe cauze. Deshidratarea este usor de rectificat cu mai multa apa potabila. Candidoza orala poate aparea in sepcial la persoanele care sufera de tulburari ale sistemului imunitar si la purtatorii de proteze dentare. Candida, este, de asemenea, un efect secundar comun la pacientii care iau anumite antibiotice puternice.

Limba rosie

Limba rosie semnifica de multe ori infectii sau dureri de gat, gripa, tuse, febra. Atunci cand limba este foarte rosie si ai febra, cere de urgenta ajutorul unui medic. Limba de culoarea capsunei poate semnaliza un de vitamine. In aceasta situatie, se recomanda un aport crescut de de acid folic si vitamina B-12. Scarlatina si boala Kawasaki dau limbii un aspect rosiatic.

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.