Setari Cookie-uri

Nucul

Frunzele de nuc sint folosite atit in medicina populara cit si in fitoterapie. Preparate sub forma de infuzii si cataplasme, acestea se intrebuinteaza la tratarea ranilor, reumatismului si ingrijirea parului, combatind caderea lui.

Frunzele de nuc sint folosite atit in medicina populara cit si in fitoterapie. Preparate sub forma de infuzii si cataplasme, acestea se intrebuinteaza la tratarea ranilor, reumatismului si ingrijirea parului, combatind caderea lui.

Frunzele se recolteaza in lunile mai - iunie si sint foarte bogate in substante active, dintre care: taninuri variate, care le confera calitati astringente, hipoglicemiante, hipotensive si antiseptice. Folosite si in afectiunile pielii, acestea favorizeaza vindecarea ranilor. Frunzele de nuc mai contin acid galic, vitamina C, ulei esential, flavone, principii amari, pigmenti cu culori din toata gama de verde, si derivati naftochinonici ce au proprietati fungicide si antibacteriene.

Tratamente cu frunze de nuc

Frunzele proaspete de nuc, se pun pe asternuturi in special pentru indepartarea puricilor. In cosmetica se face o infuzie obtinuta din 2 lingurite de frunze uscate la o canade apa si se aplica sub forma de comprese pentru un efect astringent in tratarea tenurilor grase.

Pentru reducerea transpiratiei picioarelor se fac bai cu un amestec de frunze de nuc si salvie, in parti egale, folosind concentratia de 10 grame de plante pentru 100 ml de lichid. Aceste bai sint eficace si in afectiunile unghiilor sau ale picioarelor.

Sub forma de gargara. Infuzia obtinuta din 2 lingurite de frunze de nuc uscate la o cana de apa, este activa in stomatite si paradontopatii.

Se foloseste un amestec preparat din 4 lingurite de frunze uscate la o cana de apa. Pentru colorarea (vopsirea) parului in mod repetat, se inmoaie pieptanul in solutie si se perie parul, pina prinde nuanta dorita si colorarea devine omogena.

Pentru uz intern, frunzele de nuc uscate amestecate in cantitati egale cu frunze de dud si teci de fasole (4 lingurite la o cana de apa), au efect hipoglicemiant.

Infuzia de nuc este un astringent si din aceasta cauza este utilizata in tratarea unor afectiuni digestive.

Remediu pentru reumatism

Sub forma de cataplasma sau bai, frunzele de nuc sint folositoare in reumatism, ele avind o actiune antiinflamatoare asemanatoare indometacinului, dar mult mai puternica. Pentru bai se face o infuzie cu 100 de grame de frunze uscate la 4 litri de apa, in care se scufunda zona reumatica timp de 15 minute; temperatura baii trebuie sa fie de 37 de grade Celsius. Din frunze de nuc uscate si pulverizate se poate prepara o crema, astfel: se amesteca 15 g de frunze uscate si se pulverizeaza cu 100 g de ulei de floarea soarelui; se macereaza timp de 7 zile la temperatura camerei, apoi se incalzeste lent la baia de aburi timp de 3 ore; se strecoara prin tifon; se amesteca apoi cu 15 g ceara de albine si se tine inca 30 de minute la bain-marie, dupa care se amesteca pina la racire. Crema are proprietati astringente si calitatea de a vindeca rani, plagi si alte afectiuni dermatologice.

Nu uitati fructul !

Fructele de nuc (nucile) au o mare valoare energetica. Ele contin saruri de zinc, magneziu, sulf, fier, calciu, precum si vitaminele A, B si E. De asemenea, datorita continutului de protide, miezul de nuca este foarte hranitor. Nucile sint indicate persoanelor in crestere, celor de virsta a treia, precum si convalescentilor dupa boli cronice grave (tuberculoza) sau viroze.

Un articol de Teodosiu Mircea, Farmacist primar

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.