Pe langa aspectele sale decorative, iedera este folosita in extracte si tincturi pentru o gama larga de afectiuni. Un rol important il detine in cosmetica datorita proprietatilor sale tonifiante pentru piele si anticelulitice.
Comprese anticelulitice

Celulita este rezultatul cresterii stratului de grasime subcutanat, la aceasta participand atat acumularea de grasimi cat si o serie de factori precum sedentarismul, circulatia periferica deficitara, dezechilibre metabolice, alimentatia sau dezechilibre hormonale.
Datorita proprietatilor sale curative, antiiritante, antiseptice, iedera este o planta des folosita ca remediu anticelulitic. Se folosesc comprese caldute inmuiate in decoct la un interval de aproximativ patru ore.
Pentru a prepara decoctul sunt necesare circa 300 de grame de planta urscata, care se marunteste bine si apoi se pune la fiert in 1,5l de apa. Apa se fierbe la foc mic timp de doua ore. Apoi se lasa la racit acoperindu-se vasul cu un capac, iar cand decoctul a ajuns la o temperatura suportabila pentru piele, acesta se strecoara si se inmoaie compresele deja pregatite. Acestea se aplica pe coapse, solduri, acolo unde celulita este prezenta.
Compresele se schimba la circa 30 de minute, si este indicat sa fie folosite cu cateva ore inainte de culcare. Tratamentul se poate repeta trei sau patru zile pe saptamana timp de o luna, dupa care se face o pauza de o saptamana apoi tratamentul se reia.
Acest tratament este mai eficient daca il completati cu sportul zilnic si o dieta corespunzatoare, cu scaderea aportului de grasimi si consumarea mai multor legume si fructe.
Ingrijeste-ti sanii!

Alte scopuri curative
Iedera este folosita si in alte scopuri curative.
Ca uz intern este recomandata tinctura de iedera, cu urmatoarele indicatii: tuse, nevralgie sciatica, nevralgie de trigemen si intercostali, nevralgie cervico-brahiala, migrena, obezitate.
Ca uz extern e recomandata pentru: celulita, tratarea zonelor inflamate, iritate, rosii, in ulceratii si scabie.
Un articol de Iulia D.
