Din fericire natura ne pune la dispozitie multe resurse pentru a ne mentine sau imbunatati starea de sanatate. La baza bunei functionari a organismului nostru stau cateva elemente simple si naturale de altfel, insa pe care adesea le neglijam: alimentatia, somnul, activitatea fizica si cea intelectuala.
Din fericire natura ne pune la dispozitie multe resurse pentru a ne mentine sau imbunatati starea de sanatate. La baza bunei functionari a organismului nostru stau cateva elemente simple si naturale de altfel, insa pe care adesea le neglijam: alimentatia, somnul, activitatea fizica si cea intelectuala.
Gatitul devine o placere atunci cand alimentele au asortate cu grija o serie de condimente, dar stiati ca aceste vegetale care dau gustul si aroma mancarii au si proprietati terapeutice?
Condimente cu proprietati terapeutice
Exista mai multe tipuri de condimente, unele sunt mirodenii (piper, scortisoara etc.), altele sunt ierburi (marar, patrunjel etc), altele sunt seminte sau cereale (susanul spre exemplu).
Busuiocul
Aceasta planta are numeroase prorpietati terapeutice, spre exemplu in tratarea:
- vertijului (ametelilor)
- durerilor de stomac
- cefaleei
- tusei
- starilor de agitatie psihica, nervozitate, insomnie
Menta
Prezinta urmatoarele beneficii:
- faciliteaza digestia
- reduce senzatia de voma
- neutralizeaza fermentatiile la nivelul intestinului
- stimuleaza sistemul nervos
Oregano
Aceasta planta combate insomniile, faciliteaza digestia, are efecte antispastice, amelioreaza durerile reumatismale, migrena si de asemenea prezinta beneficii in cazul racelilor.
Patrunjelul
Patrunjelul este folosit ca remediu in diverse afectiuni, cum ar fi:
• Cresterea activitatii sistemului imun
• Cresterea tonicitatii sistemului nervos
• Creste rezistenta la infectii si contribuie la lupta pentru vindecarea infectiilor deja dezvoltate
• Regleaza ciclul menstrual
• Neutralizeaza efectele nocive ale fumatului si consumului excesiv de alcool
• Este un bun detoxifiant al organismului
Usturoiul
Bogat in vitamine si minerale acesta are proprietati antiinflamatorii, analgetice (amelioreaza durerea), anestezice, antibacterian si antiparazitar, regleaza tensiunea arteriala si prezinta beneficii in unele afectiuni hepatice.
Si alte condimente prezinta proprietati terapeutice, spre exemplu rozmarinul este cunoscut ca fiind printre cele mai bune plante folosite in afectiunile hepatice si biliare.
Un articol de Iulia Dibu