Setari Cookie-uri

5 Greseli care provoaca PIETRE LA RINICHI

Pietrele la rinichi sau nisipul la rinichi, respectiv litiaza sau microlitiaza renala in termeni de specialitate, reprezinta astazi o tulburare atat de frecventa in randul populatiei, incat este necesar sa aducem cat mai multe informatii despre aceasta dureroasa patologie.

Cum se formeaza urina si de ce apar pietrele la rinichi

Urina se formeaza prin filtrarea sangelui in rinichi, eliminandu-se in urina apa, saruri si deseurile din organism, rezultate in urma metabolismului celular. Atunci cand metabolsimul nostru este tulburat printr-o serie de greseli in stilul de viata, se pot elimina mai multe saruri in urina, care sedimenteaza, spoi se aduna pe principiul bulgarelui de zapada si formeaza nisipul sau pietrele la rinichi.

pietre la rinichi cauze

Eliminarea nisipului renal este dureroasa, insa cele mai dureroase sunt pietrele. Acestea blocheaza din pricina dimensiunii lor ureterul (tubul pe unde urina ajunge din rinichi in vezica urinara), astfel ca urina secretata continuu se aduna la nivelul rinichiului, apar caile urinare dilalate, rinichiul se umfla, iar simptomatologia este deosebit de dureroasa. Numai cine nu a trecut printr-o colica renala nu isi imagineaza durerile insportabile pe care o mica piatra la rinichi le poate da.

Citește și:

Urmeaza apoi ca piatra sa fie eliminata, durata eliminarii fiind in medie 3-5 zile, perioada in care pacientul se simte foarte rau. Odata cu eliminarea pietrei, aceasta zgarie ureterul, astfel ca la sumarul de urina vor aparea hematii, chiar si hemoglobina, dar si oxalat de calciu, sedimente sau nitriti.

Exista si alte cauze pentru aparitia pietrelor la rinichi, unele malformatii congenitale pot da predispozitia la formarea de pietre si nisip la acest nivel.

Vom discuta in acest articol despre cele mai frecvente greseli din stilul de viata care duc la aparitia litiazei si microlitiazei renale, ceea ce face ca aceasta patologie sa fie atat de populara, indiferent de varsta.

5 Greseli care provoaca PIETRE LA RINICHI

Consumi prea multe alimente bogate in calciu sau vitamina D sau iei prea multe suplimente alimentare

pietre la rinichi cauze Daca obisnuiesti sa mananci aproape zilnic branza, oua, vegetale verzi sau fructe acre, atunci trebuie sa stii ca acestea pot creste riscul de pietre la rinichi. Dieta insa duce mai rar la aparitia pietrelor la rinichi, insa persoanele care obisnuiesc sa ia suplimente alimentare trebuie sa fie precaute in ceea ce priveste sanatatea rinichilor.

Citește și:

Nu bei suficienta apa

Nu degeaba recomanda medicii sa consumati aproximativ 2 litri de apa pe zi, chiar si o cantitate mai mare de apa daca faceti sport. Atunci cand nu urinam suficient, rinichii nu sunt "curatati" reziduurile se aduna si exista astfel un risc crescut de a se forma pietrele sau nisipul.

Te abtii sa mergi la toaleta

Ai nevoie sa mergi la toaleta destul de des pentru a elimina urina formata, astfel incat sa asiguri un flux eficient la nivelul rinichilor. Atunci cand te abtii sa mergi la toaleta, urina se acumuleaza, la fel si reziduurile, creste riscul de formare a sedimentelor si deci a pietrelor sau nisipului.

Nu te hidratezi suficient inainte de culcare

Este indicat sa bei un pahar mare cu apa inainte sa mergi la somn. De fapt, paharul cu apa este recomandat chiar si inainte de dus, dar si inainte de fiecare masa ori de orele de miscare. Cum iti dai seama ca te-ai deshidratat peste noapte? Ei bine, dimineata, la trezire, ar trebui sa ai senzatie de presiune in abdomen si vezica urinara... plina.

Citește și:

Nu obisnuiesti sa faci sport regulat

Dupa mesele copioase este eliberat calciul din oase, insa miscarea este cea care stimuleaza mentinerea calciului in oase. De aceea este recomandat sa faci sport cu regularitate si sa incerci sa eviti, pe cat posibil, sa ai o viata sedentara.

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.