Reduceri de așteptat de Black Friday 2018 la electrocasnice mari si mici!
Reduceri de așteptat de Black Friday 2018 la electrocasnice mari si mici!

Utilizarea celulelor stem revolutioneaza tratamentele multor boli grave. Inlocuirea celulelor din tesuturile distruse cu celule noi, provenite de la acelasi pacient, a devenit o realitate. O noua boala care poate beneficia de acesta terapie este boala Crohn, afectiune care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv, cu predilectie partea terminala a intestinului subtire si intestinul gros (colon). Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel.

Black Friday 2018: ziua cand se reinnoieste garderoba

Ca si colita ulcerativa, acesta boala este inclusa in categoria bolilor inflamatorii intestinale. Este o boala cronica, cu substrat genetic, ce apare cand sistemul imunitar pierde toleranta pentru flora intestinala saprofita din colonul pacientului, conducand la instalarea unui raspuns inflamator anormal, care nu este limitat in timp. Consecinta acestui atac al sistemului imunitar este aparitia ulceratiilor la nivelul intestinului terminal si colonului. Boala evolueaza imprevizibil, de cele mai multe ori catre agravare, de-a lungul vietii pacientului, iar simptomele depind de gradul de afectare si de raspunsul la tratament.

Afecteaza in special adulti tineri, cu varsta intre 18 si 40 de ani. Diagnosticul este dificil de pus pentru ca simptomele se confunda cu alte afectiuni digestive: durere abdominala, diaree, greata, febra, stare generala alterata etc.

In tratamentul actual la bolii Crohn se folosesc corticosteroizi, medicamente imunosuprosoare si terapie biologica pentru controlul inflamatiei si prevenirea complicatiilor bolii (stenoze, fistule etc). In decursul bolii, 70% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale pentru rezectia portiunilor de tub digestiv afectate, in urma esecului tratamentului medicamentos. Uneori este necesara indepartarea unor portiuni largi din colon si intestinul subtire, fapt ce conduce la instalarea malabsorbtiei hranei consumate.

Noua terapia, utilizata intr-o clinica din Spania, este bazata pe un transplant autolog de maduva osoasa (pacientul primeste un transplant al propriilor celule stem) si reprezinta o alternativa de tratament atunci cand boala nu raspunde la medicatie si necesita interventie chirurgicala.

Black Friday 2018 la eMAG: ce mașini se vor vinde + alte produse-surpriză!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: