Setari Cookie-uri

Interventii chirurgicale pe coloana cu risc de infectie zero!

Interventiile chirurgicale datorate durerilor coloanei lombare afecteaza starea generala de sanatate. Metodele chirurgicale traditionale care constau in operatie deschisa, favorizeaza conditiile pentru sindrom postlaminectomie, fibroza epidurala si atrofiere musculara. Datorita acestui lucru a existat tendinta de a folosi proceduri care afecteaza cat mai putin starea generala de sanatate a pacientului. Tehnologiile minim invazive aplicate pe coloana vertebrala imbunatatesc starea de confort prin scaderea durerii postoperatorii si a efectului asupra starii de sanatate. Chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale evolueaza pana la obtinerea maximului de beneficii si a unei rate minime de complicatii postoperatorii. Ea se bazeaza pe tehnici endoscopice.

concentrate (strat de plasma). Particulele incarcate (in special ionii de sodiu) creeaza disocierea tesutului si in acelasi timp energia radiofrecventei poate trata termic nucleul pulpos. Interventia incepe cu anestezie locala si se continua cu sedarea pacientului aproximativ 5 minute.

Aceasta procedura se poate aplica si pacientilor aflati in ambulator carora li se poate permite intoarcerea acasa in aceeasi zi.

RADIOFRECVENTA (RF)

Radiofrecventa este indicata in special in cazul durerilor lombare joase de natura mecanica. Aceasta procedura presupune o denervare prin energie inalta (temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta. Pentru fiecare fateta articulara se efectueaza doua neurotomii, una in portiunea superioara si una in portiunea inferioara a fatetei articulare, pentru a trata ambii nervi ce inerveaza articulatia. Ghidajul fluoroscopic asigura o mai buna vizualizare a trunchiurilor mediale ale ramurilor dorsale. Initial, stimularea cu puls senzorial si motor identifica pozitia nervului si verifica implicarea ramurii motorii. Uneori, daca tratamentul este aplicat postoperator (laminectomie) ramul dorsal poate fi lezat si nu va raspunde la stimulare. In acest moment, tratamentul trebuie oprit deoarece nu se poate determina corectitudinea pozitionarii acului. Datorita temperaturii ridicate a RF, se poate produce carbonizarea tesutului adiacent care poate fi foarte dureroasa. De aceea, anestezia locala se realizeaza prin injectarea inainte de tratament a 2 mililitri de Lidocaina 1%.

Citește și:

Evolutia tehnologica a radiofrecventei in tratamentul percutan a ajutat la dezvoltarea de noi generatoare de radiofrecventa pulsatorie care au aceeasi capacitate neuroablativa ca si metodele standard. Diferenta principala fata de echipamentul standard de radiofrecventa este utilizarea unei unde de frecventa pulsatorie, care are acelasi efect, fara ca temperatura sa depaseasca 40-45 grade Celsius. Radiofrecventa pulsatorie se mai foloseste si pentru tratamentul pacientilor cu durere radiculara lombara.

VERTEBROPLASTIE

Fracturile prin compresia corpului vertebral apar frecvent. Cele mai multe dintre aceste fracturi,aproximativ 85%, sunt rezultatul osteoporozei primare. Restul, sunt cauzate de osteoporoza secundara sau metastazele litice vertebrale. Aceste fracturi prin compresie duc la deformarea progresiva si modificari de natura mecanica a coloanei si cresc riscul unor eventuale fracturi. Doua sau mai multe fracturi pot cauza pierderea capacitatii pulmonare, reducerea mobilitatii, durere cronica, pierderea apetitului si/sau depresie clinica care afecteaza considerabil sanatatea, activitatile zilnice si costurile medicale. Fiecare fractura prin tasarea vertebrei osteoporotice duce la cresterea cu 15% a mortalitatii, in functie de varsta si la o pierdere fortata de 9% a capacitatii vitale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.