Setari Cookie-uri

Premiul Nobel pentru medicina, acordat pentru descoperirea unor celule de tip "GPS" in creier

Cercetatorii John O'Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2014, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase.

Sursa: 9am.ro

Americanul John O'Keefe si norvegienii May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

premiul nobel pentru medicina 2014

"Cum stim unde ne aflam? Cum reusim sa gasim drumul dintr-un loc spre un altul? Si cum stocam aceasta informatie in asa fel incat sa putem sa gasim imediat drumul corect data viitoare cand mergem pe acelasi drum? Cei trei laureati din acest an au fost premiati pentru descoperirea unui sistem de pozitionare din creier, supranumit «GPS-ul intern», care face posibila orientarea in spatiu si care demonstreaza existenta unei baze celulare pentru o functie cognitiva superioara", precizeaza acelasi comunicat, scrie MEDIAFAX.

In 1971, John O'Keefe a identificat prima componenta din acest sistem de pozitionare. El a descoperit un anumit tip de celule nervoase dintr-o zona din creier denumita hippocampus care era intotdeauna activata atunci cand un soarece se afla intr-un anumit loc dintr-o camera. Alte celule nervoase se activau cand soarecele se afla in alte locuri din acea camera. John O'Keefe a ajuns la concluzia ca aceste "celule de localizare" traseaza o harta a camerei respective.

Citește și:

Dupa mai bine de trei decenii, in 2005, May-Britt si Edvard I. Moser au descoperit o alta componenta esentiala din sistemul cerebral de pozitionare. Ei au identificat[...]

Citeste continuarea in articolul sursa: Premiul Nobel pentru medicina, acordat pentru descoperirea unor celule de tip "GPS" in creier

Foto: schema celula neuronala - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.