Setari Cookie-uri

SCIATICA: 4 Exercitii-TRATAMENT care iti iau durerea cu mana

Sciatica este denumirea durerii care se extinde de-a lungul priciorului si este determinata de suferinta nervului sciatic.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Nervul sciatic – ce ar trebui sa stii

Coloana vertebrala prezinta protejata, intre vertebrele sale, maduva spinala, popular cunoscuta ca maduva spinarii. Din maduva isi fac loc, printre fiecare vertebra, nervii paravertebrali, despre functiilor carora gasiti informatii uluitoare aici – vezi infografic.

Nervul schiatic prezinta doua radacini la nivelul coloanei. De fapt, fiecare dintre noi avem doi nervi sciatici, fiecare pentru un picior. Nervul sciatic drept care coboara pe piciorul homolateral se formeaza din radacina paravertebrala dreapta dintre L4-L5 (coloana lombara) si radacina nerviasa paravertebrala dintre L5-S1 – aceasta articulatie fiind speciala la nivlul coloanei, ea alcatuind cea ce numim unghiul promontoriu. Acest unghi este sensibil pentru ca leaga sacrul (si vertebrele sacrale care sunt sudate, deci imobile) cu coloana lombara care are mobilitate ridicata. De aceea foarte multe persoane supera de afectari la acest nivel.

Citește și:

Nervul sciatic coboara pe picior, iar afectarea si simptomele apar in functie de radacina nervoasa afectata: cea dintre L4-L5 sau cea dintre L5-S1 ori amandoua.

Cauzele sciaticii

Cea mai fecventa cauza a sciaticii o reprezinta o hernie de disc (discul articular iese din articulatia intervertebrala, astfel ca vertebra de sus se prabuseste peste cea de jos si apasa pe spatiul pe unde iese nervul paravertebral). Desigur, in functie de tipul herniei de disc difera si simptomatologia.

Alte cauze ale sciaticii:

  • Statul prelungit pe scaun si viata sedentara in general – se atrofiaza muschii care sustin coloana, astfel persoana devine mai predispusa la hernii;
  • Obezitatea;
  • Miscarile bruste ale coloanei vertebrale cum ar fi cele de rotire, de torsiune;
  • Ridicarea greutatilor;
  • Compresii osoase date de o artroza sau o fractura a micului bazin;
  • Luxatia soldului;
  • Ingustarea tumorala a canalului vertebral pe unde ies nervii paravertebrali;
  • Cauza inflamatorie – spondilodiscita;
  • Inflamatia nervului.

Sciatica – simptome si manifestari

Durerea depinde de localizarea afectiunii, dar si de afectiune.

Citește și:

Sciatica – daca este afectata radacina dintre L4-L5 – simptome:

- Durerea se manifesta pe partea anterioara a coapsei, partea externa a gambei, spatele piciorului si degetul mare de la picior.

Sciatica – daca este afectata radacina dintre L5-S1 – simptome:
- Durerea apare in partea posterioara a ganbei (in molet), talpa piciorului si marginea externa a piciorului

Daca sunt afectate ambele radacini, durerea se intinde de la fese pana in varful piciorului. Adesea precedata de dureri lombare acute (lumbago) sau cronice, accentuata de tuse si de statul in picioare, durerea poate fi minima sau intensa, impiedicand uneori pacientul sa doarma. O forma particulara de sciatica, numita sciatica paralizanta, se traduce printr-o paralizie a flexiei dorsale a piciorului.

Sciatica - tratament

Tratamentul sciaticii depinde mult de cauza care a produs-o. De exemplu, daca este vorba despre sciatica invalidanta, tratamentul este chirurgical.

Citește și:

In cazul unei hernii de disc - cea mai frecvneta cauza a sciaticii - tratamentul este mai mult medicamentos si bazat pe gimnastica medicala, pentru ca in cele mai multe din cazuri sciatica dispare in cateva saptamani de tratament sau se amelioreaza considerabil.

Pacientul va fi tratat cu analgezice, antiinflamatorii orale, corticosteroizi sau tratament local prin infiltratii. De asemenea se poate recomanda purtarea unui brau si repaus la pat, iar exercitiile medicale vor fi facute dupa incetarea durerii, pentru intarirea musculaturii care sustine lantul vertebrelor. Practic prin slabirea acestei musculaturi se produc herniile de disc, tasarile si alte afectiuni ale coloanei. De aceea exercitiile terapeutice sunt de mare importanta, atat in tratare, cat si in preventie.

Daca durerea nu cedeaza dupa 2 luni, se poate recurge la nucleoliza (distrugerea nucleului pulpos - partea centrala, semilichida, a unui disc intervertebral prin injectarea unei enzime vegetale, papaina) sau tratament chirurgical.

Citește și:

Execitii indicate pentru sciatica

Intreaba intotdeauna medicul tau si kinetoterapeutul inainte de a face orice exercitiu pentru coloana! Unele exercitii pot face mai mult rau decat bine, daca nu sunt bune pentru patologia ta.

Sciatica reprezinta mai mult decat o durere a spatelui, fundului si picioarelor. Atunci cand loveste, aceasta poate provoca un adevarat chin si o durere debilitanta, punand instantaneu un amortizor asupra vietii tale.

Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corp, pornind din regiunea lombara a spatelui si ajungand in jos, in spatele ambelor picioare. Trece chiar prin muschiul piriform, un muschi mic dar puternic, ce te ajuta sa-ti rotesti spatele si soldurile. In cazul in care acesta e comprimat, devine iritat si iti afecteaza nervul sciatic, cauzand dureri atroce, furnicaturi si amorteli la nivelul extremitatilor inferioare.

Citește și:

Daca esti cumva victima a sciaticii (aparuta in special in cazul unei vieti sedentare), incearca aceste exercitii care te vor ajuta sa-ti ameliorezi durerea:

1. Intinderea muschiului piriform

Stand intinsa pe spate, puneti ambele picioare pe podea cu genunchii indoiti. Aseaza glezna piciorului drept pe genunchiul piciorului stang si apoi ridica-ti coapsa stanga spre piept. Stai in aceasta pozitie timp de 30 de secunde. Repeta pe cealalta parte.

Tine minte sa iti mentii piciorul sus flexat, pentru a proteja genunchiul.

exercitii medicale pentru sciatica

2. Intinderea soldului din pozitia stand

In timp ce stai asezata, pune-ti piciorul drept indoit peste piciorul stang intins. Cuprinde-ti genunchiul piciorului drept cu mana stanga, avand grija sa iti pastrezi spatele drept. Stai in aceasta pozitie timp de 30-60 de secunde, apoi repeta cu cealalta parte.

Citește și:

exercitii medicale pentru sciatica

3. Pozitia porumbelului

Porneste din pozitia downward facing dog (o pozitie de yoga in care formezi cu corpul un V intors, cu mainile si picioarele pe podea, iar fundul cat mai ridicat) cu picioarele apropiate.

Trage genunchiul drept in fata si roteste-l spre dreapta, astfel incat, piciorul drept sa fie indoit, iar cel stang sa fie intins in spatele tau. Apoi incet lasa-te in jos cu ambele picioare. Mentine-ti pozitia pentru 5-10 respiratii, apoi schimba picioarele si repeta exercitiul.

exercitii medicale pentru sciatica

4. Terapia punctului dureros

Efectuarea acestei terapii folosind o minge de tenis poate fi foarte eficienta in ameliorarea durerii provocate de sciatica.

exercitii medicale pentru sciatica

Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un loc dureros in gluteus (muschiul fesierului mare), plaseaza mingea in acel punct, apoi relaxeaza-ti tot corpul pe minge. Stai in aceasta pozitie timp de 30-60 de secunde sau pana cand simti o reducere semnificativa a durerii. Treci apoi la urmatorul punct dureros. Timpul total petrecut pe acest exercitiu trebuie sa fie intre 5-10 minute.

Efectuarea acestor exercitii o data sau de doua ori pe zi, te va ajuta extraordinar de mult in ameliorarea durerii de sciatica.

Foto: yoga, coloana, mobilitate, forta - shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.