Setari Cookie-uri

Tratament prin clonare

Cu un pas mai aproape de a dezvolta un tratament pentru boala Parkinson, oamenii de stiinta au folosit pentru prima data celulele unui soarece pentru a trata boala la acelasi soarece. Studiul este publicat online in revista Nature Medicine.

Cu un pas mai aproape de a dezvolta un tratament pentru boala Parkinson, oamenii de stiinta au folosit pentru prima data celulele unui soarece pentru a trata boala la acelasi soarece. Studiul este publicat online in revista “Nature Medicine”.
Fiind primul de acest tip, cercetatorii au demonstrat ca transferul nuclear de celule somatice ( SNTC) sau clonarea terapeutica, folosind celule de la un soarece pentru a trata acelasi soarece, poate fi efectuata cu succes.

Clonarea terapeutica sau SNTC implica indepartarea nucleului dintr-un ou si inlocuirea lui cu nucleul subiectului cercetat. Desi oul se dezvolta folosind ADN-ul donorului de nucleu, creste intr-un blastocit din care rezulta celule stem embrionice cu potential de a deveni celule utilizabile din punct de vedere terapeutic.

Celulele ,dezvoltandu-se cu ADN-ul donorului, o data implantate in corp nu vor fi atacate de donorul sistemului imun.
In acest studiu s-au folosit celule epiteliale din cozile a 24 de soareci cu Parkinson pentru a crea 187 linii de celule, din care au derivat neuroni dopaminici, acestia fiind ajustati la ADN-ul fiecaruia. Neuronii dopaminici sunt celule ale creierului ce lipsesc sau nu functioneaza cum trebuie in Parkinson.

In continuare oamenii de stiinta au grefat celulele ajustate soarecilor cu acelasi ADN ca si celulele. Un alt grup , de control, a primit celule cu ADN ce nu se potrivea cu ADN-ul propriu soarecilor.

Soarecii ce au primit neuronii dopaminici compatibili cu propriul ADN au prezentat imbunatatiri neurologice si lipsa raspunsului imunologic in timp ce grupul de control nu.

Expertii au confirmat ca studiul aduce medicina cu un pas mai aproape de un tratament eficace pentru Parkinson, boala cronica si progresiva a creierului pentru care nu exista inca leac desi pe piata sunt medicamente ce incetinesc si usureaza simptomele.

Insa este un drum lung pana la demonstrarea eficacitatii pe oameni, supravegherea soarecilor analizati realizandu-se doar timp de 11 saptamani, ceea ce nu este indeajuns pentru a determina daca tratamentul persista.

Michael Jakowec, neurolog si profesor asistent afirma ca testarea pe oameni ar putea fi prematura si ca metoda ar trebui demonstrata mai intai pe primate, insa, fara niciun dubiu, aceasta deschide o noua cale de strategie terapeutica.


Sursa: Medicalstudent.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.