Setari Cookie-uri

Cele 3 tipuri de cancer ginecologic: ce ar trebui sa stie femeile

Domnul dr. Cem Iyibozkurt din cadrul Liv Hospital Istanbul, vine in atentia doamnelor cu informatii despre tipurile de cancer genital pe care il pot avea, dar si care sunt factorii care produc aceste tipuri de cancer.

Comunicat de presa

Cele 3 tipuri de cancer ginecologic: ce ar trebui sa stie femeile

Cancerul uterin (Cancerul de endometriu)

Cancerul uterin afecteaza membrana interna a uterului. Printre factorii de risc ai cancerului uterin se numara afectiunile care cauzeaza cresterea nivelului de estrogen si anume: menstruatia precoce, menopauza intarziata, infertilitatea si obezitatea. Primul simptom este sangerarea vaginala post menopauza. In cazul unei sangerari menstruale anormale trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer se poate face cu ajutorul controalelor anuale de rutina. In cazuri rare cand se depisteaza in faza incipienta la femeile care doresc sa ramana insarcinate, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes doar cu tratament medicamentos.

tipuri cancer ginecologic

In cazul unei menstruatii neregulate sau a unei sangerari, boala poate fi in mod normal diagnosticata in stadiu incipient cu sanse mari de reusita a tratamentului. 85% din bolnavele de cancer uterin nu prezinta nicio problema asociata bolii. Operatia este in general suficienta. La un numar mic de paciente poate fi necesara radioterapia sau chimioterapia.

Citește și:

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o boala grava, dar care poate fi prevenita. Inaite de dezvoltarea cancerului se pot identifica modificari ale celulelor de col. Intrucat peste 95% din cazurile depistate timpuriu pot fi videcate, diagnosticarea precoce si tratamentul sunt esentiale. Acest lucru se realizeaza prin controale ginecologice regulate si teste screening. Fiecare femeie cu varsta intre 21 si 65 ani trebuie sa mearga la control ginecologic si sa isi faca un test Papanicolau cel putin o data pe an. De asemenea vacccinul HPV previne cancerul cervical in proportie de 80% pana la 100% .

Cancerul ovarian

Factorii de risc in dezvoltarea cancerului ovarian, al saptelea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, include ; varsta (peste 40 ani), faptul ca pacienta nu a avut copii, dieta bogata in grasimi, folosirea pudrei de talc in regiunea genitala si un istoric familial al bolii. Riscul este diminuat de folosirea pastilelor contraceptive, nasteri si alaptat, extirparea uterului si a trompelor uterine. Din nefericire 3 din 4 cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat. In prezent cea mai eficienta metoda de diagnosticare precoce o reprezinta controalele ginecologice regulate si o evaluare detaliata a istoricului familial al pacientei.

Citește și:

Standardul de aur in tratamentul cancerului ovarian este o prima operatie realizata de un specialist in oncologie ginecologica care nu a lasat nici o urma de cancer.

Pentru anumiti pacienti operatiile minim invazive si interventiile cu sistemul robotic DaVinci care este folosit activ in cadrul LiV Hospital si ofera o refacere rapida a pacientului pot constitui o optiune.

Foto: consultatie ginecologoca - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.